Krimi Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Sexuálne beštie zamerané na deti budú sledované

Znásilniť dieťa a potom chcieť pokračovať v ohavných zločinoch v zahraničí už nebude také jednoduché.

USA a Slovensko podpísali medzinárodnú dohodu o spoločnom monitorovaní sexuálnych zločincov. V praxi to bude znamenať, že ak bude chcieť americký alebo slovenský pedofil po svojom prepustení z väzenia vycestovať do druhej krajiny, Bratislava a Washington si zašlú upozornenie. Píše o tom portál NewEurope.eu.

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: Protesty nepomohli – slovenské deti adoptuje britská rodina

Lepšia ochrana detí

Veľmi ťažko sa číta štatistika o kriminalite namierenej voči deťom. Policajti ročne riešia viac ako tisíc takýchto prípadov. Patrí sem týranie, ublíženie na zdraví, vydieranie, krádeže a samozrejme sexuálne zneužitie, ktoré je najčastejším trestným činom páchaným na deťoch.

Len v roku 2014 sa obeťami sexuálnych zvrhlíkov stalo takmer 600 detí na Slovensku. Toto číslo však vyjadruje len prípady, ktoré sa na políciu dostanú. Podľa expertov je nepomerne viac zneužívaných maloletých, ktoré sa so svojím trápením nikomu nezveria, alebo im nikto neverí.

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: Som posadnutá túžbou stať sa matkou, hovorí krásna Sklenaříková

Dohoda má pomôcť chrániť

Zlepšiť ochranu detských obetí by mala aj dohoda medzi USA a Slovenskom o výmene informácií o pohybe sexuálnych násilníkov. Podľa portálu NewEurope ju oficiálni predstavitelia oboch krajín podpísali 22. septembra. Jej cieľom je lepšie monitorovať medzinárodný pohyb týchto zvrhlíkov po ich prepustení z väzenia.

Američania majú takéto dohody s mnohými krajinami. „USA už poskytli viac ako stodvadsiatim štátom informácie o vycestovaní približne 2300 odsúdených sexuálnych násilníkoch zameraných na deti,“ píše NewEurope.

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: Američania nám vrátili nebezpečného lu­piča

Zastavili by aj beštiu Dutrouxa?

Asi najznámejším sexuálnym predátorom voči deťom je belgický pedofilný vrah Marc Dutroux, ktorý si odpykáva doživotný trest doma v Belgicku. V rokoch 1994 až 1996 uniesol, mučil a znásilnil deväť dievčat vo veku 8 až 19 rokov. Štyri z nich jeho beštiálne vyčíňanie neprežili, tri boli Slovenky.

V roku 1994 Dutroux omámil liekmi a znásilnil prvú slovenskú obeť. Bola to školáčka, ktorá prišla do Belgicka na prázdniny. Nechutnú scénu si dokonca nakrútil aj na video. Keďže si dievča nič nepamätalo, o dva roky neskôr sa na miesto vrátilo aj so sestrou a násilník sa opäť vyvŕšil na obidvoch.

Dutroux však rád chodil aj priamo na Slovensko. V roku 1995 pri Topoľčanoch znásilnil tretie slovenské dievča a za obeť mu tu padli aj tri dospelé ženy. Možno by podobná dohoda ako dnes uzavrelo Slovensko s USA pomohla týmto odporným zločinom predísť.

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: Neuveriteľných 15 rokov v otroctve na britskej farme

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM