Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Oravský hrad berie dych

Parádnu turistickú reklamu v zahraničí si vyslúžil Oravský hrad. Patrí medzi najnavštevovanejšie miesta na Slovensku a láka aj nemálo zahraničných turistov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Oravský hrad berie dych
Zdroj: TASR

Portál Atlasobscura.com nešetrí chválou na slovenskú turistickú atrakciu. Oravský hrad opisuje ako “strašidelné a majestátne miesto, ktoré sa týči na skalnom útese ponad rieku Oravu". Je nepochybné, že medzinárodnú pozornosť tomuto historickému skvostu stále zabezpečuje aj legendárny horor Nosferatu, ktorý sa v jeho starobylých priestoroch nakrúcal v roku 1922. Čas tejto filmovej legende neublížil, keďže to bol vo svojej dobe priekopnícky film, ktorý dlho slúžil ako vzor pre hororový žáner. A Oraváci môžu byť radi.

Dlhá história:

“Je to jeden z najkrajších a najzachovalejších stredovekých hradov na Slovensku, pričom jeho základy siahajú do 13. storočia,” píše Atlasobscura.com. Pripomína, že dlhá história hradu sa začala jeho významnou úlohou chrániť Uhorské kráľovstvo pred mongolskými nájazdmi.

“Aj po siedmych storočiach hrad stále stojí. Teraz má neogotickú podobu a spája sa s ním veľa jedinečných legiend a mýtov,” popisuje portál lákadlá oravskej dominanty. Zároveň pripomína slávnu filmársku minulosť hradu, ktorá mu zároveň dodala nádych strašidelnosti. A to turisti skutočne oceňujú.

“Úžasný exteriér hradu slúžil ako miesto na nakrúcanie filmovej podoby transylvánskeho sídla upírieho grófa Orloka vo filme Nosferatu z roku 1922. To mu pridalo na sláve a zvýšilo jeho príťažlivosť.” Nemenej zaujímavý je aj interiér, ktorý návštevníkom ponúka dobové miestnosti, obrazovú galériu, výstavu zbraní a kolekciu vedeckých a archeologických artefaktov.

Krásy Slovenska

Oravský hrad navštívi ročne takmer 200-tisíc turistov a najvyťaženejším mesiacom je august. Veľkými lákadlami známymi aj za hranicami sú však aj ďalšie slovenské skvosty, ktoré sa z času na čas vyskytnú v zahraničných médiách. Na prvom mieste sú bez pochyby Vysoké Tatry. Cudzinci oceňujú nielen letnú turistiku, ale najmä dobrú a relatívne cenovo dostupnú lyžovačku.

Často sa spomínajú aj drevené kostolíky na východnom Slovensku. Ten najstarší bol postavený na prelome 15. a 16. storočia neďaleko Bardejova. Mnoho cudzincov zamieri aj do Bratislavy a Košíc a nevynechajú ani Levoču s jej najstarším dreveným oltárom na svete. Slovensko so svojimi deviatimi národnými parkami a štrnástimi chránenými územiami je doslova turistickým rajom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM