Jakub Forgács Správy

Svaloví dystrofici volili v telocvični: Komisia k nim prišla s urnou na celoslovenský turnaj v boccii

Do druhého kola volieb prezidenta Slovenskej republiky sa zapojili aj účastníci celoslovenského turnaja v hre boccia, určenej pre svalových dystrofikov. Tých v telocvični základnej školy navštívili členovia okrskovej volebnej komisie s prenosnou urnou.

Ilustračný obrázok k článku Svaloví dystrofici volili v telocvični: Komisia k nim prišla s urnou na celoslovenský turnaj v boccii
Zdroj: Webnoviny.sk

Turnaj prebieha v telocvični základnej školy v Turí. Predsedníčka Klubu Organizácie muskulárnych dystrofikov (OMD) Farfalletta Žilina Mária Smolková uviedla, že termíny turnajov Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov navrhujú celoročne. „Termín bol už dopredu známy a je náhoda, že dnes máme voľby. Je to celoslovenský turnaj, takže sú tu hráči z Bratislavy, Nových Zámkov, Prešova, Žiliny, Spišskej Novej Vsi a máme tu tiež dvoch hráčov z Českej republiky,“ povedala Smolková.

Účastníci turnaja ocenili možnosť voliť priamo v telocvični, pretože turnaj pre nich začínal skoro a hráči zo vzdialenejších miest by návštevu volebných miestností už nestihli. „Je to dobré, že sme mohli voliť vďaka prenosnej urne. Ale my hendikepovaní sme na to zvyknutí. Lebo, aj keby sme boli doma, tak by pravdepodobne prišli za nami s urnou do miesta bydliska,“ podotkol účastník turnaja z Prešova.

Smolková zdôraznila, že boccia je pre hráčov nielen výborná voľnočasová aktivita, ale aj rehabilitácia tela a mysle. „Je to inteligentný šport o taktike a uvažovaní. Keďže som hráčka v kategórii s najťažším postihom, musím používať pomocné zariadenie, tzv. rampu. Sme hráči, ktorí nedokážu odhodiť loptu samostatne, preto nám pomáhajú športoví asistenti. Celý zápas musia byť otočení chrbtom k hraciemu poľu, aby nemali možnosť ovplyvňovať hru. Do hracieho poľa sa hodí jedna lopta a každý súper má k dispozícii šesť lôpt, ktoré sa k nej snaží dostať čo najbližšie. Môžu sa navzájom vyrážať, navzájom sa približovať. A potom sa určí, koľko lôpt má ktorý hráč najbližšie a podľa toho získava body,“ dodala Smolková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM