Jozef Legéň Iné športy

Sagan v poslednej etape so zelenou briadkou: Došpurtoval štvrtý a obhájil zelený dres

Slovenský cyklista bojoval za súmraku v Paríži o prestížne víťazstvo na Elyzejských poliach. V špurte skončil štvrtý a obhájil zelený dres. Na poslednú etapu si Peter a jeho tím pripravili nevšedné prekvapenia.

Ilustračný obrázok k článku Sagan v poslednej etape so zelenou briadkou: Došpurtoval štvrtý a obhájil zelený dres
Zdroj: Webnoviny.sk

Jubilejný 100. ročník Tour de France vyvrcholil poslednou etapou. Prestížny záver „starej dámy“ s cieľom na Elyzejských poliach končil prvýkrát v histórii za súmraku. Prvýkrát končila Tour na Elyzejských poliach v roku 1975, keď tu vyhral Belgičan Walter Godefroot. Nedeľňajšia etapa od zámku kráľa Ľudovíta XIV.

vo Versailles bola oslavou nového celkového kráľa. V úvodných kilometroch bola v pelotóne uvoľnená atmosféra. Ozajstný súboj o triumf sa začal až v uliciach hlavného mesta Francúzska. Z víťazstva sa tešil nemecký cyklista Marcel Kittel, ktorý v záverečnom špurte porazil Andrého Greipela, Marka Cavendisha a Petra Sagana.

Posledné kilometre Sagana vo veľkom štýle

Vedenie tímu Cannondale mu pripravilo na záverečné kilometre z Versailles do Paríža špeciálny bicykel zelenej farby, na ktorom nechýbal slovenský znak, číslovka 100 a nápis „2013 Tour de France“.

Špeciálny nápis „Peter Sagan“ dostali aj galusky. Dvadsaťtriročný Žilinčan pridal k tomu opäť niečo originálne, v nedeľu si briadku prefarbil na zeleno. Všetko na oslavu triumfu v bodovacej súťaži Tour de France.

„Špeciálny bicykel som mal aj vlani. Je to zásluha tímu Cannondale. Brada bol môj výmysel. Snažil som sa to prefarbiť, ale nechytilo to dobre. Potom som si dal na to sprej,“ povedal Peter krátko pred štartom záverečnej etapy.

O dresoch bolo rozhodnuté

V 21. etape sa už nebojovalo o najcennejšie dresy, tie už mali svojich majiteľov. Žltý dres pre celkového víťaza, patrí aj po nedeli Christopherovi Froomovi z tímu Sky, ktorý skončil vlani na druhom mieste za svojím tímovým kolegom Bradleym Wigginsom.

Najlepším vrchárom jubilejného 100. ročníka sa stal celkovo druhý Nairo Alexander Quintana. Kolumbijčan si okrem bodkovaného dresu obliekol na pódiu aj dres biely, pre najlepšieho mladého jazdca do 25 rokov.

Slovenských fanúšikov opäť po roku potešil Peter Sagan, ktorý obhájil zelený dres za víťazstvo v bodovacej súťaži. Podobne ako vlani nechal za sebou Marka Cavendisha a Andrého Greipela.

Tour_final_Sagan
1
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM