Jozef Legéň Správy

Studničky sa stanú oázou relaxu: Park sa rozšíri, pribudne aj nové ihrisko

Sad na studničkách v Žiline bude v priebehu najbližších rokov rozšírený o pozemok bývalého vodného zdroja Studničky. Jedným z cieľov rozšírenia parku je premena zanedbanej a nevyužívanej plochy zelene na park pre verejnosť.

Vďaka výhodnej polohe tohto objektu je možné jeho pripojenie k existujúcemu parku, čím vznikne ucelená plocha zelene s výmerou približne 1 hektár. Bývalý objekt vodného zdroja pitnej vody je v súčasnosti kvôli kontaminácii podzemných vôd nevyužívaný. Mesto Žilina sa po dohode so spoločnosťou Severoslovenské vodárne a kanalizácie, a.s. rozhodlo pozemok pripojiť k existujúcemu parku a premeniť ho na verejnú mestskú zeleň.

V rámci rozšírenia parku dôjde k zrušeniu cestnej komunikácie, čím sa pôvodný park rozšíri z 4 200 m2 na približne 10 100 m2. Bude vytvorená nová sieť chodníkov a centrálna spevnená plocha s vodným prvkom. Vybuduje sa aj nové detské ihrisko a budú osadené nové prvky drobnej architektúry (lavičky, odpadkové koše, stojany na bicykle, šachové stolíky a informačné tabule). Navrhnuté riešenie ponecháva parku prednostne oddychovo-rekreačnú funkciu spojenú s informačno-edukačnou, pričom zachováva v najväčšej možnej miere prírodný charakter miesta.

„Jednou z priorít súčasného vedenia mesta je udržiavanie existujúcej verejnej mestskej zelene, a podľa možností aj jej rozširovanie. Vďaka tomuto projektu bude obyvateľom a návštevníkom mesta poskytnutý väčší priestor na relax v príjemnom a zdravom prostredí zelene priamo v centre mesta,“ uviedol primátor mesta Žilina Igor Choma.

Ciele revitalizácie a rozšírenia Sadu na Studničkách:

• premena neudržiavanej uzavretej plochy na park prístupný verejnosti,
• zväčšenie verejných zelených plôch v centre mesta,
• zrušenie cestnej komunikácie a rozšírenie zelenej plochy,
• zvýšenie bezpečnosti obyvateľov – vyčistením a sprehľadnením objektu,
• edukačno-informačná funkcia – osadenie informačných panelov o bývalom zdroji vody, využitie objektu na propagáciu vody so zameraním na všetky vekové kategórie
• vytvorenie oddychovej zóny s posedením v prírodnom štýle,
• zvýšenie biodiverzity v meste.

Občania Žiliny môžu vyjadriť svoj názor prostredníctvom dotazníka, ktorý nájdu vo vestibule Mestského úradu v Žiline, kde ho môžu aj odovzdať.

Dotazník je možné vyplniť aj elektronicky na oficiálnej webovej stránke mesta Žilina: www.zilina.sk, v sekcii spravodajstvo, do konca novembra 2013.

foto: ilustračné

Revitalizácia a rozšírenie Sadu na Studničkách
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM