Monika Földešiová Rôzne

Stredné školy čelia problému: O 1000 prvákov menej!

Na začiatku blížiaceho sa nového školského roka privíta 66 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) vyše 5700 prvákov. V porovnaní s predchádzajúcim školským rokom to bude v dôsledku pokračujúceho nepriaznivého

„Vzdelávacie procesy sa snažíme neustále skvalitňovať a prispôsobovať aktuálnym trendom a požiadavkám trhu práce,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár s tým, že pretrváva veľký záujem o štúdium na gymnáziách, obchodných a hotelových akadémiách, ale aj o učebné odbory kuchár, čašník, kaderník či automechanik.

Vyhľadávané sú najmä informačné a sieťové technológie. „Z tohto dôvodu otvárame nové učebné a študijné odbory. Napríklad Stredná odborná škola (SOŠ) v Námestove rozširuje ponuku o štúdium medzinárodných obchodných vzťahov a informatiky. Vychádzame tak v ústrety rastúcemu počtu malých a stredných podnikov na Orave, ktorých aktivity smerujú práve do medzinárodného obchodu,“ spresnil Blanár.

Nový študijný odbor agropodnikanie – kynológia otvára Spojená škola (SŠ) v Turanoch. SŠ v neďalekom Martine začne vyučovať budúcich mechanikov hasičskej techniky. Žilinská SOŠ stavebná ponúka odbor bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci či SOŠ elektrotechnická v Liptovskom Hrádku mechanik počítačových sietí. Novinkou je i bilingválne štúdium v angličtine na čadčianskej Obchodnej akadémii, kde pripravujú podobné vzdelávanie aj v nemčine.

** // „Pokračujú investície do rekonštrukcií a modernizácie našich škôl. Počas prázdnin sa dočkali zateplenia a výmeny okien dve žilinské stredné školy a Hotelová akadémia v Liptovskom Mikuláši. Nové plastové okná má už aj telocvičňa SŠ v Kysuckom Novom Meste. Strechu sme opravili na Strednej priemyselnej škole v Martine,“// **dodal predseda ŽSK s tým, že cezpoľní študenti dolnokubínskej Obchodnej akadémie budú bývať v obnovenom internáte.

tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM