Štátne IC vlaky už brázdia koľajnice, aké zmeny čakajú cestujúcich?

Štátny dopravca sľubuje najrýchlejšie a zároveň najkomfortnejšie spojenie medzi našimi dvoma metropolami. V ktorých mestách majú zastávky a ako sa mení doprava?

Ilustračný obrázok k článku Štátne IC vlaky už brázdia koľajnice, aké zmeny čakajú cestujúcich?
8
Galéria
Zdroj: TASR

Štátne IC vlaky sa cez víkend vrátili na slovenské koľajnice, kedy vstupuje do platnosti upravený cestovný poriadok na železnici. Denne budú premávať dva páry týchto vlakov.

Z Bratislavy budú štartovať o 9.47 h a 15.47 h. Opačným smerom pôjdu z Košíc v pondelky až soboty o 7.31 h a 15.31 h a v nedele o 9.31 h a 15.31 h.

Vlaky budú v obidvoch smeroch medzi Bratislavou a Košicami zastavovať v staniciach Trnava, Žilina, Poprad a Kysak. Trasu z hlavného mesta na východ Slovenska by mali zvládnuť za 4 hodiny a 42 minút.

Veľa zmien na východe

Priame vlakové spojenie popoludní z Bratislavy až do Humenného či nový rýchlik z Košíc do hlavného mesta v nedeľu večer. To sú niektoré zo zmien, ktoré so sebou prináša úprava cestovného poriadku Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) v rámci Košického kraja.

Po novom tak súprava InterCity (IC) vlaku s odchodom z Bratislavy o 15.47 h a príchodom do Košíc o 20.29 h bude pokračovať priamo až do Humenného, kam príde o 22.40 h. Zároveň bude v nedeľu jazdiť regionálny rýchlik Cassovia s odchodom o 18.08 h z Košíc až do Bratislavy, kam príde o 0.13 h.

Novinkou upraveného cestovného poriadku je aj prípoj na IC vlak, ktorý v Košiciach vytvorí osobný vlak s odchodom o 8.32 h z Moldavy nad Bodvou. Cestujúci sa ním dostanú do Košíc o 9.13 h a o 9.31 h vyráža z Košíc IC vlak s príchodom do Bratislavy o 14.13 h.

Podobne sa podľa dopravcu vytvoria nové prípoje k IC vlakom aj na linke Košice – Čierna nad Tisou a späť. Osobný vlak z Čiernej nad Tisou bude v nedeľu jazdiť skôr o 39 minút, teda o 13.26 h, aby vytvoril v Košiciach prípoj na IC vlak s odchodom z metropoly východu o 15.31 h.

Zdroj: TASR

V opačnom smere bude osobný vlak premávať z Košíc o 20 minút neskôr, teda o 20.36 h, aby vytvoril prípoj pre IC vlak, ktorý prichádza z Bratislavy do Košíc o 20.29 h.

Regionálne expresy

Čo sa týka napríklad linky Košice – Trebišov – Michalovce – Humenné, počas pracovných dní na nej podľa ZSSK jazdí osem párov regionálnych expresov každé dve hodiny.

Z nich sú vytvorené prípoje na diaľkové vlaky smerujúce z Košíc do Popradu, Žiliny a Bratislavy a aj na rýchliky smerom na Plešivec a Zvolen.

Súčasne sú prípoje v Trebišove na regionálne vlaky smerom do Michalian a v Humennom na spoje smerom do Medzilaboriec a Stakčína.

V prípade linky Košice – Poprad-Tatry jazdia podľa spoločnosti vlaky v čase špičky každú hodinu, mimo nej každé dve hodiny. Celkovo bude pritom dopravca v novom cestovnom poriadku v Košickom kraji vypravovať spolu 116 diaľkových a 213 prímestských vlakov. Obsluhovať budú 95 staníc a premávať budú po 450 kilometroch tratí v regióne.

IC vlaky
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM