Igor Petrík Rôzne

Spoveď žilinského rapera Van Roska: Texty väčšinou píšem v opojení alkoholu

O tom, kto sú jeho vzory a čím sa inšpiruje, ale tiež, prečo jeho nový klip vznikol v Londýne a čo ho spája s kapelou NeoMania, nám porozprával raper zo Žiliny Lukáš Rosinec, alias Van Rosko. Viac už v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Spoveď žilinského rapera Van Roska: Texty väčšinou píšem v opojení alkoholu
Zdroj: Dnes24.sk

Žijeme len raz je názov skladby, ktorú nahral mladý žilinský raper Van Rosko. Spolu s Mopym, zo známej žilinskej kapely NeoMania, natočili v Londýne k tejto skladbe aj videoklip, ktorý je voľne prístupný na youtube. Pri tej príležitosti sme Van Roska oslovili, aby nám prezradil viac.

Z ktorej časti Žiliny pochádzate?

Žijem vo Višňovom, postavili sme si tu rodinný dom a vypadli sme zo sídliska, kde to nebolo ono. Tu je pokoj a dá sa tu čerpať energia každý deň.

Vystupujete pod pseudonymom Van Rosko. Čo sa za ním skrýva?

„Van Rosko“ vzniklo ešte na základnej škole. Boli sme športová trieda a tréner dal každému nejakú prezývku, ja som dostal práve toto. Kedže ma tak volali už od mala, pri tvorení som to nezmenil a ponechal si ju.

Robíte rap. Viete mi priblížiť svoje hudobné začiatky, kto, alebo čo vás ovplyvnil a prečo práve rap?

Ja som začínal v dobe, kedy tá hudba bola už dosť populárna. Počúval som kapelu " BPM " ktorá sa skladala z dua Paulie Garand a Lipo. Páčil sa mi ich štýl, robili poetické piesne, vlastne také básne v rape. A keď to dokázali oni, tak som to skúšal aj ja.

Ako to vyzeralo na začiatku?

Rok som iba písal, lebo som nemohol nájsť žiadne štúdio v okolí. Nahrával som aj doma, ale bolo to veľmi nekvalitné. Potom som nahral v jednom štúdiu štyry piesne a jednu z nich poslal spevákovi, vtedy ešte frontmanovi kapely Wadda Mopymu. On si to vypočul, asi sa mu to páčilo a tak sme spolu spravili pieseň „Vysnívaná.“ Od tej doby s ním spolupracujem a sme dobrí kamaráti.

Máte nejaký svoj rapový vzor? Či už medzi slovenskými, alebo zahraničnými interpretmi?

Mal som rapový vzor, kedysi. Dnes už nie, nerepuje, Ale meno smiem prezradiť. Mojim favoritom bol „S-KORE,“ český raper, ktorý to proste vedel dať.

Viem, že vystupujete sólo. Aj texty si píšete sám?

Áno, texty si píšem sám, ak mám byť úprimný tak väčšinou, keď som v opojení alkoholu. Vtedy sa to píše samo, ale niekedy mám obdobia, že píšem tri dni v kuse, lebo sa musím vypísať. No a potom príde ticho a dva mesiace na žiadny text nemyslím. Je to podľa nálady a inšpirácie.

O čom sú texty vašich piesní, máte nejakú ústrednú tému?

Moje texty sú o aktuálnych pocitoch v dané obdobie, kedy to píšem. Mám dosť piesni o vzťahoch mladých ľudí k sebe, o hádkach, rozchodoch, sexe, drogách a podobne. Hlavne som písal o tom, čo som videl na strednej okolo seba. Dnes už neštudujem a tak sa menia aj texty. Už nie som ortodoxne zameraný na city mladých dievčat. Je to proste život a vývoj.

Ako vyzerá rapová scéna v Žiline? Je tu veľká konkurencia?

Ako vyzerá konkurencia? Ťažko povedať, v Žiline poznám dve kapely, ktoré sú legendy a to „Tragikomix“ a „Real Werbal.“ Obe kapely už roky neurobili žiaden album. Každopádne vidím, že Tragikomix vstali z mŕtvych a makaju na albume. Určite to bude skvelý comeback a započul som, že budú na albume aj bíty od Garyho, ktorý je skvelý producent. Tak uvidíme.

Ako by ste zhodnotil svoju hudbu v porovnaní s ostatnými žilinskými rapermi?

Svoju hudbu hodnotiť a porovnávať s nimi sa nedá, oni majú svojich fanúšikov a ja mám svojich. Každý mame iný štýl písania a prezentovania sa. Takže hodnotiť a porovnávať by som sa neopovážil.

Spolupracujete aj s inými žilinskými hudobníkmi?

Samozrejme, spolupracujem s Mopym a Jakubom Dostálekom (druhý člen skupiny NeoMánia). S nimi sa poznám a s nimi sa dobre spolupracuje

Nedávno ste nahrali pieseň „Žijeme rýchlo,“ o čom je?

Pieseň „Žijeme rýchlo“ vznikla kvôli tripu do Londýna. Vedeli sme s Mopym, že ideme do Londýna a tak som to chcel využiť a natočiť tam videoklip. Kedže v tejto dobe žijeme rýchlo, tak som to spísal. Je to práca, hudba, párty, na spánok nám ostáva minimum času a to je aj v texte. Je tam súhrn toho, ako žijem v poslednej dobe.

Povedzte mi viac o vzniku klipu, aký má príbeh?

Ako som už spomínal, Londýn sme mali naplánovaný, je to veľkomesto a natočiť tam klip bol fakt dobrý nápad. Takže sme spojili príjemne s užitočným. A myslím, že bez toho točenia by ani nebola sranda, ako bola pri točení (smiech).

Vraj ho režíroval Mopy z NeoManie, je to pravda?

Áno, režíroval a točil to Mopy, čo sa týka nápadov na klip, je on ten najlepší. Klipovú ideu vychytal a spravil to naozaj dosť dobré. Spolupráca s Mopym? Je „pán“ ako aj ja, takže sme sa dlho nehľadali (smiech). A hlavné je, že si rozumieme hudobne a aj mimo hudby, pri dobrej whisky vždy predebatujeme nove nápady a pomáhame si navzájom.

Čo považujete za svoj doteraz najväčší hudobný úspech? Máte aj nejakú métu, kam až by ste sa chcel dostať?

Najväčší úspech je asi pieseň práve s Mopym „Vysnívaná,“ tá sa chytila hneď a dodnes už má cez 100-tisíc pozretí, čo je pre mňa úspech, že si to toľko ľudí pozrelo. A možno môžem považovať za úspech aj môj Mixtape, ktorý som vydal pred mesiacom. Je tam kopec spolupráci, a kedže som to písal viac ako pol roka, tak je to zaujímavý celok. A kam sa chcem dostať sám neviem. Hudbu robím spontánne, podľa pocitov a nikam to netlačím. Takže mi stačí to, čo mám, ani fanúšikov nie je najmenej, takže spokojnosť.

Foto: Van Rosko

Klip k novej piesni Van Roska Žijeme len raz
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM