Soňa Vanovčanová Kultúra

Spestrite si jesenné dni: TIPY, kam vyraziť v Žiline

Ďalší septembrový týždeň je načatý. Urobte si ho vesleším a vyrazte si po práci za kultúrou či zábavou. Máme pár nápadov.

Ilustračný obrázok k článku Spestrite si jesenné dni: TIPY, kam vyraziť v Žiline
Zdroj: TASR

Staviame z dreva

Pondelok, 8. októbra, 18.00 hod., Stanica Žilian – Záriečie

Prezentácia
Domy z dreva – budúcnosť architektúry a stavebníctva Žiadne sci-fi, ale realita. Mrakodrapy z dreva prichádzajú do miest. Architekt Pavol Pokorný, pionier pasívnych domov na Slovensku, Bjørn Kierulf z ateliéru Createrra a staviteľ drevostavieb Ivan Kolárik z Kontraktingu ukážu najnovšie trendy a predstavia platformu Staviame z dreva, ktorú založili s cieľom vzdelávať verejnosť o tom, prečo je drevo materiálom budúcnosti.

Be2Can

Utorok, 9. októbra, o 17.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Tvár

Utorok, 9. októbra, o 17.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Kino
Hlavný hrdina Tváre – malomestský čudák a excentrik Jacek – miluje heavy metal, svoje dievča, malé auto a svojho psa. Pracuje na stavenisku, kde má vyrásť najvyššia socha Ježiša na svete. Keď sa nečakane zmrzačí pri tragickej nehode, obrátia sa k nemu oči celej krajiny – Jacek sa totiž stane prvým občanom Poľska, ktorý podstúpi transplantáciu tváre. Tvár je nespútaná, nekonvenčná bájka o vnútornej sile a kráse, v ktorej sa virtuózne kĺbi realizmus, fantazijné prvky a čierny humor. Snímka získala strieborného medveďa na Berlinale 2018. Tvár (Twarz) – Małgorzata Szumowska / PL / 2018 / 91 min / české titulky

Peter Mazalán: Ten, čo prežil

Utorok 9. októbra, o 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Divadelné predstavenie
Intermediálny projekt prepájajúci klasickú hudbu, performanciu textu a zvukovú inštaláciu. Dielo reflektuje celospoločenský problém – dejinné inverzie historického extrémizmu a ich prítomnosť či neprítomnosť v kolektívnej pamäti ľudstva. Umenie má potenciál poukazovať na dôležitosť otvoreného diskurzu o ťažkých témach a varovať pred ich reprízami.
Názov predstavenia je voľným prekladom Schoenbergovej kantáty A Survivor from Warsaw (Ten, čo prežil Varšavu). K Schoenbergovmu hudobnému opusu sa k téme pridávajú repliky zachovanej korešpondencie obetí besnenia spracovaných v texte Georga Taboriho, Matkina guráž. Metaforou k strate ľudskosti a života sa v predstavení stáva výber zo Schubertovho, Bergovho a Schumannovho piesňového diela. Prepojením rôznych diel, estetík, druhov a umeleckých foriem vzniká homogénny a predovšetkým nadčasový a varovný celok. Akustické vstupy klasickej hudby v kombinácii s textami sú kontempláciou, modlitbou, úvahou, krikom aj pokornou prosbou.

Adam František Kollár

Streda, 10. októbra, o 9.30 hod., Krajská knižnica v Žiline

Tento rok oslavujeme 300 rokov od narodenia „slovenského Sokrata“ Adama Františka Kollára. Z Terchovej, kde sa narodil sa dostal až na dvor Márie Terézie do Viedne, kde pôsobil ako spisovateľ, právny historik, odborný poradca dvora a knihovník. Pozývame Vás na besedu spojenú s premietaním o tejto významnej slovenskej osobnosti.

Maľujme spolu na textil

Streda, 10. októbra, o 16.00 hod., Krajská knižnica v Žiline

Technika maľovania na textil tu bola od nepamäti, no v súčasnej dobe hromadnej priemyselnej výroby nám umožňuje odlíšiť sa a vytvárať originálne odevy a doplnky. Katarína Janičinová, ktorá sa hand made tvorbe venuje 10 rokov bude vašou lektorkou na tvorivej dielni v Krajskej knižnici v Žiline. Venuje sa cínovaniu šperkov a dekorácií z minerálov. V jej tvorbe nájdete aj drôtikovanie, recykláciu, decoupage, koráliky, falošný patchwork na polystyréne a maľovanie na textil.

Opití

Streda, 10. októbra, o 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Súčasný text (Opití) jedného z najznámejších súčasných ruských dramatikov, výnimočného i rozporuplného Ivana Vyrypajeva, spája niekoľko osudov v jeden večer. Čo, ak sa Boh prihovára k svetu cez tých, ktorí sú opití? Obyčajní ľudia opantaní chvíľou slobody a pravdy prežívajú v alkoholickom opojení momenty, ktoré posúvajú hranice, menia ich životy a vytvárajú množstvo komických, no mrazivo úprimných situácií.

100. výročie konca 1. svetovej vojny

Štvrtok 11. novembra, o 19.00 hod., Dom umenia Fatra

Koncert vážnej hudby k stému výročiu ukončenia prvej svetovej vojny.

Program:

Joseph Haydn

  • Symfónia č. 44 e mol „Smútočná“

Johann Sebastian Bach

  • Koncert pre klavír a sláčiky d mol BWV 1052

Benjamin Ellin

  • One Before Zero pre mezzosoprán, barytón, chlapčenský zbor a orchester

Predstavia sa:

  • Benjamin Ellin, dirigent, Veľká Británia
  • Matej Arendárik, klavír
  • Štefan Bučko, recitácia
  • Marta Fontanals-Simmons, mezzosoprán, Veľká Británia
  • Peter Savidge, barytón, Veľká Británia
  • Chlapčenský zbor Jena, Nemecko

David Kollar vs. Zden visual

Štvrtok, 11. októbra, o 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Koncert
Kombinácia gitarových zvukov, elektroniky a ambientu bude znieť na koncerte progresívneho slovenského gitaristu Davida Kollara. Publiku predstaví okrem vlastných autorských skladieb aj diela, ktoré sú výsledkom jeho spolupráce s hudobníkom a výtvarníkom Bernhardom Wöstheinrichom. Na zmes nových zvukov a dynamiku Davidovej elektrickej gitary vytvoril špeciálne vizualizácie Zdeno Hlinka. Koncert doplní diskusia, počas ktorej Vám David a Zden priblížia svoju tvorbu a prezradia tajomstvá zo svojej umeleckej kuchyne.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM