Iveta Hrabovská Rôzne

Špeciálne jednotky USA: V Žiline absolvovali tvrdý výcvik!

Vojaci z 5. pluku ukončili mesačný výcvik, zameraný na podmienky v Afganistane. Príslušníci špeciálnych síl armády USA absolvovali aj parašutistický výcvik a zoskok s padákom z vrtuľníka.

Záver mája a takmer celý jún patril v žilinskom 5. pluku špeciálneho určenia príprave rozvoja spôsobilostí skupiny špeciálneho určenia a účelového zoskupenia síl pre špeciálne operácie.** „Členovia pluku a druhého práporu desiatej skupiny špeciálnych síl armády USA cvičili v Žiline a okolí. Vojaci z 5. pluku sa paralelne pripravovali už na tretiu rotáciu pre operáciu ISAF do Afganistanu,"** informoval hovorca 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline, Mário Pažický.

Dostali certifikáty[/co­lor][/size]

Vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť zavŕšili dlhodobú prípravu záverečným výcvikom – certifikáciou. Prvé tri týždne výcviku si vojaci osvojovali a zdokonaľovali plánovací proces, prvky velenia a riadenia špeciálnych operácií.** „Výcvik sa sústredil aj na pravidlá vedenia boja, plánovanie a realizáciu operácií na základe zozbieraných dôkazov, činnosť pri zaisťovaní a zatýkaní osôb. Vojaci sa tiež zdokonaľovali v streľbe z ručných zbraní,“** povedal Pažický.

Parašutistický výcvik a zoskok padákom[/color][/si­ze]

Príslušníci špeciálnych síl armády USA absolvovali podľa Pažického aj parašutistický výcvik a zoskok s padákom z vrtuľníka. Tým splnili platné podmienky pre udelenie certifikátu a triednosti Výsadkár ozbrojených síl SR.

Výcvik bol podľa neho pokračovaním spoločného projektu budovania spôsobilostí v podmienkach Ozbrojených síl (OS) SR. „Ukončený výcvik môžeme považovať za dobrý základ pre účinkovanie príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia na medzinárodnom cvičení Síl pre špeciálne operácie Jackal Stone 2012, ktoré sa má uskutočniť v Chorvátsku v jeseni tohto roku. Na cvičení Jackal Stone sa každoročne zúčastňujú príslušníci špeciálnych síl USA, Poľska, Chorvátska, Rumunska, Maďarska a Lotyšska. Slovenských príslušníkov síl pre špeciálne operácie čaká premiéra," uzatvoril Pažický.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM