Rôzne

Špeciality starých mám nášho regiónu, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 4 jedlá, ktoré vás dostanú

Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišné jedlo. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Prinášame vám štyri špeciality našich starých mám, ktoré vám určite zachutia.

Ilustračný obrázok k článku Špeciality starých mám nášho regiónu, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 4 jedlá, ktoré vás dostanú
Zdroj: TASR

Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu. Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia. Aj preto sme sa rozhodli vám priniesť niekoľko tradičných receptov, ktoré v minulosti pripravovali naše staré mamy v Žiline a okolí.

Zemiaky, múka, masť či strukoviny boli typickými surovinami, ktoré sa denne používali v kuchyniach. Príprava pokrmov nebola vôbec zložitá a vyžadovala si aj krátky čas na realizáciu. Postupom času však tieto recepty z kuchýň zmizli. Keď neviete, čo si máte pripraviť na obed či večeru, tak vám prinášame 4 jedlá, ktoré sa kedysi často pripravovali v našom okrese.

Braj

Ide o tradičnú zemiakovú kašu, (tradičné jedlo v Rajeckej Lesnej) podávanú pre všetkých v jednej mise. Dávnejšie si ľudia posadali okolo misy, s lyžicou si naberali kašu a máčali ju v masti. V strede sa vyhĺbi jamka, kde sa naleje upražená slanina aj s masťou, ktorá sa zo slaniny vypražila. Braj varíme zo zemiakov, tie sa zas varia v osolenej vode. Necháme ich rozvariť, popučíme mutvicou a potom to celé zahustíme hladkou múkou na hustú kašu.

Suroviny: slanina, zemiaky, 1 hladká múka

Púčky

Púčky – tradičné štedrovečerné jedlo vo Fačkove. Ide o dlhé šúľance (15–20 cm), ktoré sa vyrábajú z domáceho rezancového cesta, varia sa v slanej vode, následne sa omastia s roztopeným maslom a podávajú sa s bryndzou.

Suroviny: 1 vajíčko, polohrubá múka, maslo, bryndza

Starosvätská kapusta

Spení sa na drobno nakrájaná cibuľka na oleji (do červena), pridá sa kyslá kapusta, celé to necháme povariť. Ďalej pridáme bravčové rebro, necháme povariť, pridáme červenú sladkú papriku. Varíme, kým mäso nezmäkne a zahustíme postrúhaným zemiakom, dochutíme čiernym korením, soľou. Jedlo podávame s uvarenými, popučenými zemiakmi, do ktorých sme pridali do červena spenenú, (na oleji) cibuľku.

Suroviny: olej, 1–2 cibuľa, kyslá kapusta, bravčové rebro, červená paprika, zemiak

Zemiakové pampúšiky

Neviete, čo so zvyšnými zemiakmi, ktoré vám zostali z obeda? Do uvarených, popučených, studených zemiakov pridáme kypriaci prášok, jedno celé vajíčko, soľ (podľa chuti) a polohrubú múku. Vypracujeme stredne tuhé cesto. Rozvaľkáme ho na cca hrúbku 0,5 cm a opačnou stranou pohára povykrajujeme kolieska, ktoré pečieme na rozpálenom oleji z oboch strán. Upečené kolieska podávame s mliekom alebo kakaom. Pampúšiky chutia teplé aj studené. Kto má rád slaninu, tak na pampúšiky môže dať nakrájanú slaninu a z jednej strany opiecť.

Suroviny: zemiaky, kypriaci prášok, vajíčko, polohrubá múka, (slanina)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM