Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Sokolík na Hurbanovej zalarmoval mestských: Aký bude jeho osud?

Žilinskí mestskí policajti zachránili mladého dravca. Ten pravdepodobne vypadol z hniezda a skončil na parapete obchodu na Hurbanovej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Sokolík na Hurbanovej zalarmoval mestských: Aký bude jeho osud?
Zdroj: TASR

Po diviakoch, zatúlaných psoch či zranených srnkách mali Mestskí policajti (MP) prácu so sokolom, ktorý nevládal vzlietnuť. Vo večerných hodinách prijala Mestská polícia v Žiline anonymný telefonický oznam ohľadom dravého vtáka, ktorý sa mal nachádzať na parapete obchodu na Hurbanovej ulici. MP o tom informovala na svojich internetových stránkach.

Hliadka Mestskej Polície potom zistila, že na nahlásenom mieste sa nachádza jedinec sokolíka, ktorý nebol schopný letu. Dravec bol hliadkou odchytený a prevezený na stálu službu MP, kde si ho vyzdvihol pracovník Správy Národného parku Malá Fatra (Správa NP MF).

Ako uviedol Roald Tretiník zo Správy NP MF, šlo o sokola myšiara, ktorého výskyt v mestách a aj v Žiline je pomerne bežný. „Je jedným z najčastejšie zachraňovaných operencov, a to najmä vtedy, keď mláďatá dorastajú. V hniezde je pomerne veľký tlak a nastáva problém. Ten najmenší alebo najslabší jedinec, ktorý sa pohybuje niekde na hrane hniezda alebo hniezdnej plochy, môže byť súrodencami vytlačený až tak, že vypadne,“ uviedol Tretiník.

Dodal, že v prípade vypadnutia mláďaťa len na strechu alebo na strom sa nič nestane, pretože rodiča ho dokŕmia. „Keď však spadne až na zem, tak ľudia sa ho väčšinou snažia zachrániť tým, že ho zoberú, aby ho nechytila mačka alebo pes. A potom nám volajú buď cez Mestskú políciu alebo 112. V Žiline je najlepšie volať MP, s ktorou dlhé roky spolupracujeme,“ povedal.

Samotná záchrana potom podľa Roalda Tretiníka prebieha dokrmovaním mláďaťa mäsom. Neodporúča podávať nájdeným dravcovm žiadne salámy, slaninu, slané alebo údené výrobky a rovnako nevhodné je pečivo. „Dokrmuje sa čistým mäsom, a to tak, že kým je mláďa maličké, dostáva kúsky mäsa pinzetou. Neskôr si už mláďa trhá kúsky samo. Keď je ich je viac, učia sa to jedno od druhého. Nie je všetko inštinkt, ako by sme si mohli myslieť, mláďa sa to musí naučiť,“ vysvetlil.

Keď stratí mláďa páperie, je vypúšťané pracovníkmi do prírody. Dochádza ku tomu v dobe, keď už vieme, že si vie chytiť nejakú nejakú živú potravu, napríklad myšku. „Pre istotu ich vypúšťame v lokalitách, kde sa tieto sokoly myšiare vyskytujú, pretože ak by mláďa kričalo napríklad od hladu, dokŕmia ho cudzie jedince. Niekedy sa snažíme mláďa doložiť do hniezd, o ktorých vieme. Jedno alebo dve mláďatá navyše väčšinou nevadia,“ uzavrel Tretiník.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM