Jozef Legéň Správy

SNK prekročila stanovený cieľ: Navštívilo ju skoro 140 tisíc ľudí

Slovenskú národnú knižnicu (SNK) v Martine v roku 2012 navštívilo 136310 ľudí, ktorí si vypožičali 304204 dokumentov. SNK pokračuje v digitalizovaní písomného kultúirneho dedičstva.

Ilustračný obrázok k článku SNK prekročila stanovený cieľ: Navštívilo ju skoro 140 tisíc ľudí
Foto: Slávka Kellová

SNK obohatila knižničný fond o 56783 knižničných jednotiek, čím prekročila stanovený cieľ 30000 knižničných jednotiek o viac ako dvojnásobok. „Čitateľom SNK vypožičala 304204 dokumentov, pričom v tomto počte nie sú započítané výpožičky, uskutočnené prostredníctvom medziknižničnej výpožičnej služby a medzinárodnej medziknižničnej výpožičnej služby. Stanovený cieľ sme tak prekročili o viac než 54000,“ uviedla Krištofová.

Rok 2012 označila riaditeľka SNK za turbulentný. „SNK začala s realizáciou mimoriadne rozsiahleho a náročného národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív, ktorého cieľom je digitalizácia podstatnej časti slovacikálneho písomného kultúrneho dedičstva. Na čele SNK sa vystriedali až traja generálni riaditelia, v dôsledku čoho došlo k viacerým podstatným zmenám, ktoré národnej knižnici pomôžu lepšie a efektívnejšie zvládnuť výzvy, ktoré na ňu v najbližších rokoch čakajú,“ skonštatovala generálna riaditeľka SNK.

Doplnila, že projekt Digitálna knižnica a digitálny archív je spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja. „Schválený rozpočet projektu je takmer 50 miliónov eur a doba realizácie viac ako 3 roky. Indikátormi projektu je počet zdigitalizovaných objektov v počte 2,8 milióna, z ktorých 1,4 milióna tvoria knižničné objekty v správe SNK a 1,4 milióna archívne dokumenty Slovenského národného archívu. Dopadovým indikátorom je vytvorenie 78 udržateľných nových pracovných miest,“ povedala Krištofová.

Podľa riaditeľky odboru financií a plánovania SNK Saskie Stachovej mala knižnica v roku 2012 kontrahované výdavky zhruba okolo 6 miliónov eur. „Skutočne vynaložila výdavky okolo 11 miliónov eur. Kontrahované príjmy boli 65000 eur, v skutočnosti vynaložila 123000 eur. K prekročeniu výdavkov došlo v rámci implementácie projektu Digitálna knižnica a digitálny archív. Najmarkantnejší zdroj príjmov SNK (51 percent) predstavovali v roku 2012 príjmy za predaj tovaru a služieb (2,598 milióna eur). Ide najmä o príjmy za servis knižnično-informačného systému pre malé a stredné knižnice. Ale aj ostatné príjmy za kopírovanie, výpožičky a registráciu,“ dodala Stachová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM