Soňa Vanovčanová Správy Komunálne voľby

Sme lepší ako priemer? Takáto bola volebná účasť v mestách Žilinského okresu

V sobotňajších voľbách sme hlasovali za nových primátorov a starostov, no vyberali sme aj nové tváre do zastupiteľstiev. Koľko voličov prišlo ku volebným urnám v mestách nášho okresu?

Ilustračný obrázok k článku Sme lepší ako priemer? Takáto bola volebná účasť v mestách Žilinského okresu
Zdroj: TASR

Voliči na celom Slovensku sa cez víkend vybrali k urnám. Komunálne voľby 2018 rozhodli o primátoroch, starostoch a poslancoch zastupiteľstiev na najbližšie roky. My sme sa pozreli na to, koľko oprávnených voličov sa u nás rozhodlo využiť svoje právo.

Celoslovenská volebná účasť v komunálnych voľbách bola podľa Štatistického úradu Slovenskej republiky (ŠÚ SR) 48,67 %. Volebná účasť v Žilinskom kraji činila 52,05 %.

Ako uvádza ŠÚ SR, v Žiline bolo celkom 70 771 zapísaných voličov. Nie všetci si ale odvoliť šli. Volebná účasť bola 41,30 %. Neďaleké Rajecké Teplice sa na rozdiel od Žiliny prehupli vysoko cez celoslovenský priemer a volebná účasť tu podľa ŠÚ SR činila 63, 40 %, podobne to bolo aj v Rajci, kde volebné právo využilo 60,29 % oprávnených voličov.

Po uplynulých voľbách čaká nielen Žilinu, ale aj blízky Rajec zmena v podobe hlavy primátora. Z troch primátorov miest v našom okrese obhájila svoj post len hlava Rajeckých Teplíc, a to primátorka Katarína Hollá (NEKA), ktorá bude vykonávať svoju funkciu počas svojho druhého volebného obdobia. V roku 2010 nahradila v kresle dlhoročného primátora mesta Rajecké Teplice Petra Dobeša.
Po dvadsiatich štyroch rokoch, respektíve po šiestich volebných obdobiach opúšťa po neúspešnej kandidatúre miesto primátora mesta Rajec Ján Rybárik. Jeho nástupcom sa stáva Milan Lipka (NEKA).
Zmena nastala aj v krajskom meste Žilina, potom ako dosluhujúci primátor Igor Choma oznámil už koncom roka 2017, že neplánuje kandidovať na miesto primátora. Po dvoch volebných obdobiach ho nahradil nezávislý kandidát Peter Fiabáne.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM