Prokop Slováček Správy

Slováci si kupujú viac zbraní. Boja sa teroristov?

Zvýšený dopyt po zbraniach má na svedomí viacero faktorov. Aj keď politici v posledných dňoch často strašia terorizmom, našinci si ich nekupujú na ochranu pred prípadnými útočníkmi.

Ilustračný obrázok k článku Slováci si kupujú viac zbraní. Boja sa teroristov?
Zdroj: TASR

„Zaznamenali sme nárast predaja zbraní a iných obranných prostriedkov, ako sú obranné slzné spreje či elektrické paralyzéry, za posledný rok. Nejde však o 100 či viac percentuálny nárast, ako by si skeptici predstavovali, ale ide asi tak o 20-percentné navýšenie predaja. Nie je to zapríčinené len celkovou situáciou v EÚ, tá má však na to veľký vplyv, ale aj inými faktormi. Príčin je viac,“ povedal odborník a predajca zbraní Lukáš Hrnčiarik z Puškárstva Hermes.

Tri fakty, ktoré hrajú úlohu

Jeden z dôvodov, je podľa odborníka fakt, že nové dlhoročná majitelia zbraní si len obnovujú svoj „arzenál“, doprajú s nový model. „Je to to isté, ako keď si niekto kúpi nový model mobilného telefónu, alebo auta," objasnil Hrnčiarik.

Druhým faktom je, že noví držitelia zbrojných preukazov, ktorí sa chcú venovať streľbe, si kúpia zbraň. A určite je v hre aj zhoršujúca sa bezpečnostná situácia v EÚ.

"Nie je to ale len za účelom chránenia seba či svojich blízkych pred návštevníkmi z iných krajín a možnými teroristickými útokmi, ale prevažne kvôli zlodejom či lupičom tu na Slovensku,“ hovorí odborník.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Írski teroristi nakupujú zbrane pod Tatrami

Migranti? Len čerešnička na torte

Lukáš Hrnčiarik si myslí, že príslušné orgány neposkytujú úplne presné množstvo informácií, koľko a akých trestných činov sa dopúšťajú Slováci na Slovákoch. „Lúpeže v domoch v satelitných mestečkách pri veľkých mestách, ktoré zažívajú veľký rozmach, sú bohužiaľ až príliš časté.“

Veľký a rýchly nárast obyvateľstva priťahuje až príliš veľkú pozornosť zlodejov, ktorí si trúfajú čím ďalej tým viac, a to je vraj prevažný dôvod nárastu predaja či nákupu zbraní a iných obranných prostriedkov na našom trhu. „Migranti sú len čerešnička na torte, aj keď narastajúca."

Čítajte aj: Skončí slovenské drotárstvo v Česku?

Zbrane
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM