Webnoviny - Futbal

Šláger jesene Žilina - Slovan sa zlomil vylúčením Dobrotku

Brankár úradujúceho futbalového vicemajstra Slovenska MŠK Žilina Dušan Perniš si v šlágri 13. kola jesennej časti Corgoň ligy 2009/2010 so Slovanom Bratislava udržal čisté konto a výrazným podielom sa zaslúžil o prehru belasých pod Dubňom 0:2.

Bývalý brankár Dubnice a Senca, ktorý v lete 2009 podpísal dohodu o budúcej zmluve so škótskym mužstvom Dundee United, sa v prvom polčase nedeľňajšieho súboja o čelo tabuľky vyznamenal najmä v 38. minúte stretnutia, keď vyboxoval Grendelovu strelu po prihrávke Jána Kozáka.

„To boli chvíle, ktoré nám tréner Pavel Hapal počas polčasovej prestávky trochu ako mužstvu vytýkal. Lebo vtedy sme Slovanu zbytočne prenechali priestor na jeho kombinačnú hru. Ale inak bol s výkonom spokojný. Veď už od 12. minúty sme viedli 1:0,“ vrátil sa Dušan Perniš k dianiu v žilinskej šatni medzi dvoma polčasmi. „Do druhého polčasu nás tréner Hapal poslal s pokynom, aby sme naďalej hrali svoju hru. A podľa možností, aby sme sa pokúsili náš jednogólový náskok zvýšiť. Podarilo sa nám to v 68. minúte, keď hostia už takmer 20 minút hrali bez vylúčeného Martina Dobrotku,“ pokračoval pozorný strážca žilinskej svätyne, ktorý v slovenskej seniorskej reprezentácii debutoval 12. augusta 2009 v Reykjaviku v prípravnom stretnutí s reprezentáciou Islandu (1:1).

Spoľahlivý 24-ročný brankár, ktorý bol hráčom slovenských národných výberov od 16 rokov až po A-tím, sa nebránil ani otázke, kedy sa podľa neho v súboji Žilina – Slovan (2:0) lámal chlieb tohto merania síl. „Neviem, či vylúčenie Dobrotku zlomilo tento zápas, ale nám určite pomohlo. Slovan s desiatimi hráčmi už nebol smerom dopredu taký nebezpečný. V ďalšom priebehu hry sa hostia museli zamerať na bránenie, aby nedostali viac gólov a pred našu bránku sa dostávali iba sporadicky. Mal som pocit, že stretnutie sa od vylúčenia Dobrotku, respektíve od druhého gólu Tomáša Oravca v 68. minúte už iba dohrávalo. Ale práve v takých fázach hry musí byť brankár stále plne koncentrovaný na hru, lebo stačia dve vydarené strely súpera alebo dobre realizované štandardné situácie a zasa by sme začínali odznova. To sme si predsa pri tomto pre nás priaznivom vývoji celého stretnutia nemohli dovoliť,“ tvrdil Dušan Perniš.

Podľa jeho slov nedeľňajšie televízne stretnutie sa vyvíjalo tak, ako domáci v predzápasovej príprave predpokladali. „Všetci sme vedeli, že na Slovan by mala platiť rýchla kombinačná hra, agresívna a dôrazná obrana jej kľúčových hráčov. V tomto duchu sme sa počas celého týždňa aj pripravovali. Bolo veľmi dobré, že natrénované sme potom dokázali preniesť aj do dôležitého majstrovského zápasu,“ zdôraznil Dušan Perniš.

Brankár Žiliny tiež priznal, že k cennému víťazstvu vicemajstra nad majstrom určite prispel aj rýchly gól, po ktorom sa Žilinčanom hralo lepšie. „Vo chvíli, keď hostia v 12. minúte dostali gól, museli viac otvoriť hru. Nemohli sa zavrieť iba pred vlastným pokutovým územím, čo bolo pre nás uľahčením situácie. Ak by hrali zo zabezpečenej obrany na rýchle protiútoky, na čo majú v kádri hráčov, boli by pre našu bránku väčšou hrozbou,“ pripomenul člen širšieho kádra A-tímu SR. „Myslím si, že sme vyhrali zaslúžene, pretože Slovan sme až na jednu štandardnú situáciu v závere prvého polčasu do ničoho vážnejšieho nepustili,“ zhodnotil priebeh zápasu D. Perniš, ktorého určite viac ako slovanisti v nedeľu preveria o týždeň v Senici Záhoráci na čele s Petrom Faldynom a Rolandom Števkom. "My do každého zápasu ideme s cieľom vyhrať, takže taktika do Senice je jasná. Mojou úlohou je nedostať gól, budem sa snažiť ju splniť,“ dodal Dušan Perniš, ktorý od januára 2010 má posilniť piate mužstvo uplynulého ročníka najvyššej škótskej futbalovej súťaže.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM