Igor Petrík Rôzne

Sladké plody, ktoré miluje azda každý: Aha, kde v okolí Žiliny môžete zájsť na samozber jahôd!

Červená dobrota z prírody, jahody, sú stále žiadané. Potvrdzujú to aj slová majiteľa firmy, ktorá v okolí Žiliny ponúka ich samozber. Preto nás zaujímalo, koľko za samozber zaplatíte, tiež kedy začne, či z koľkých sort budú mať ľudia na výber.

Ilustračný obrázok k článku Sladké plody, ktoré miluje azda každý: Aha, kde v okolí Žiliny môžete zájsť na samozber jahôd!
Zdroj: TASR

„Tento rok sa nám termín trochu posúva, reálne teda očakávame zber až od budúceho týždňa (15.6.),“ hovorí Peter Macuš z firmy, ktorá ponúka samozber jahôd. Firma sídli v obci Rudinka a je pravdepodobne jedinou v okolí Žiliny, ktorá takúto službu ponúka.

„My máme toho veľmi málo, jeden hektár, chceme vysiať celé dvojhektárové pole, čiže budúci rok toho bude viac. Ešte uvidíme, či vysejeme maliny na hektár. Všetko to chce čas,“ dopĺňa Macuš.

Poliaci sú lacnejší, ale..

„Momentálne máme samozber za 1,80 eur, táto cena je stále rovnaká, zákazníci sú celkom spokojní. Najmä čo sa týka kvality. Ponúkame niečo úplne iné ako konkurencia. Najmä v sortách, v tomto roku sme vysadili až osem sort. Chceme vyskúšať, čo sa hodí na Kysuce, lebo nie každá sem pasuje. Ďalšia vec je, že ľudia si žiadajú vždy niečo iné. Niekto chce veľké, ďalší sladké, iný kyslé. Podľa toho volíme sorty,“ priblížil Macuš.

Ako ďalej povedal, napríklad konkurencia z Poľska ponúka nazbierané jahody za 1,50 eur. Jeho ceny však zohľadňujú všetko, čo treba do pestovania investovať. „Lebo to aj niečo obnáša, človek k tomu musí mať nejaký vzťah. Nemal som zámer prevádzkovať zber pre všetkých Kysučanov a Žilinčanov,“ argumentuje.

„Záujem ľudí každoročne stúpa, vždy máme aj nových zákazníkov. Preto sme tento rok zaviedli aj internetovú stránku, čo nám dosť pomáha, ale máme aj starých zákazníkov, ktorí sa vracajú,“ doplnil Peter Macuš.

Obmena pôdy

Podľa neho ale pdmienky na Kysuciach nie sú veľmi vhodné na pestovanie jahôd. „Aby ste vysadili päť, či desať hektárov jahôd. Jednak je problém urobiť tu studňu, ktorá má výťažnosť 30 kubíkov za hodinu, ďalší veľký problém je obmena pôdy. Lebo jahody môžu byť na jednom mieste maximálne štyri roky, potom tam štyri roky nesmú byť. A problém je aj s kvalitou pôdy. Je viac menej kyslá. A nie je hlinitá, ale kamenistá,“ vysvetlil.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM