Igor Petrík Správy

Škola šmyku pre začínajúcich vodičov v Žiline: Jedinečný projekt má pripraviť šoférov na krízové situácie

Na krízové situácie na ceste má začínajúcich vodičov z radov študentov pripraviť podujatie Škola šmyku. Konalo sa v Žiline a podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline sa jedná o jedinečný projekt.

Ilustračný obrázok k článku Škola šmyku pre začínajúcich vodičov v Žiline: Jedinečný projekt má pripraviť šoférov na krízové situácie
Zdroj: TASR

Pripraviť začínajúcich vodičov z radov študentov na krízové situácie v cestnej premávke je jedným z cieľov Školy šmyku, ktorej druhý ročník sa dnes uskutočnil v Dopravnej akadémii v Žiline.

Je to jedinečný projekt

Riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Ivan Špánik označil Školu šmyku za jedinečný projekt v rámci Slovenska. „Práve tým, že cieľová skupina sú žiaci, ktorí majú vodičský preukaz len krátko. A môžu si sami zažiť, čo to je dostať šmyk a ako ho zvládnuť. Myslím si, že zážitkové veci sú tie najpodstatnejšie a najviac človeku ovplyvnia jeho ďalšie zmýšľanie a schopnosti,“ povedal Špánik.

Doplnil, že vodiči, ktorí majú vodičský preukaz jeden až dva roky, zapríčinili minulý rok na území Žilinského kraja 218 nehôd. „Za tri mesiace tohto roku to bolo už 49 nehôd. Hlavné príčiny sú rýchlosť jazdy, nevenovanie sa základnej povinnosti, ale aj alkohol. Len vlani jazdilo takýchto vodičov pod vplyvom alkoholu 39. Tie čísla sú naozaj dosť vysoké. Napriek tomu, že opatrenia na cestách robíme prakticky denne,“ povedal riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

Juraj Blanár predseda Žilinského samosprávneho kraja pripomenul, že myšlienka spolupráce s Krajským riaditeľstvom Policajného zboru na škole šmyku sa zrodila minulý rok. „Je to aktivita, ktorá by mala mladým ľuďom priniesť viac zodpovednosti pri riadení motorového vozidla, pri účasti v doprave a vôbec v rámci cestnej premávky. Zároveň, aby sa zdokonalili v podaní prvej zdravotnej pomoci v prípade nehody, ale rovnako aj v legislatíve. Pretože tých vedomostí nikdy nie je dosť,“ zdôraznil Blanár.

V Dopravnej akadémii na Rosinskej ceste v Žiline podľa neho vzniká jeden z prvých simulátorov Školy šmyku na Slovensku v rámci stredných škôl. „Je tu simulátor šmyku, ktorý sa bude ešte zdokonaľovať. A naším cieľom je, aby sa tu nielen počas školy šmyku, ale aj cez rok uskutočňovali kurzy pre tých, ktorí budú mať o to záujem. Nielen našich študentov, ale určite dáme priestor aj ľuďom z externého prostredia, ktorí si to budú chcieť vyskúšať. Financujeme to priamo z rozpočtu dotáciou a získaním spolupracujúceho partnera. V tomto prípade je to dlhoročný partner Kia Motors Slovakia, s ktorým spolupracujeme v rámci odborného vzdelávania. Čiže, je to logické vyústenie spolupráce,“ dodal predseda Žilinského samosprávneho kra­ja.

Po výcviku v autoškole by mal nasledovať ďalší

Dopravný analytik Ján Bazovský ocenil, že existuje inštitúcia, ktorá sa snaží zdokonaliť odborné a technické zručnosti vodičov motorových vozidiel bezprostredne po získaní vodičského preukazu. „Lebo v súčasnosti sa zdá, že výcvik v autoškolách plní len základnú úlohu a mal by nasledovať automaticky aj ďalší výcvik a vzdelávanie vodičov. Najmä čo sa týka defenzívnej jazdy. Výsledkom je potom neprimeraná rýchlosť v zákrutách, šmyky, prudká reakcia riadenia, lebo mladí vodiči nemajú skúsenosti. A tieto skúsenosti je možné získať dvoma spôsobmi. Buď priamo v premávke, čo má tragické následky. Alebo na takýchto miestach, kde sa dajú šmyky a spôsob jazdy nacvičiť v umelých podmienkach. Ale kde nie sú ohrozené žiadne ľudské životy,“ uzatvoril Bazovský.

V Žiline sa konala Škola šmyku
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM