Jozef Legéň Rôzne

Situácia v bývaní? Žilinčan mesačne nezarobí ani na meter štvorcový bytu

Celosvetová kríza stopla rast ceny bytov vo viacerých regiónoch. Celkovo je však na Slovensku nedostatok bytov. Ľudia na ne čoraz viac využívajú úvery na bývanie a stavebné sporenie.

Ilustračný obrázok k článku Situácia v bývaní? Žilinčan mesačne nezarobí ani na meter štvorcový bytu
Zdroj: TASR

Systém stavebného sporenia je neustále k dispozícii všetkým, ktorí chcú zlepšovať svoje bývanie. Rok čo rok sa ukazuje, že prostriedky investované z tohto osvedčeného mechanizmu do bývania, prinášajú svoje ovocie. Vlani Prvá stavebná sporiteľňa, a.s., celkovo vynaložila na riešenie bytovej otázky 507,45 milióna eur. V porovnaní s rokom 2011 ide o 14% nárast. Najviac peňazí smerovalo na rekonštrukcie a obnovu súčasného bývania(308 mil­. eur)

„Akutálna situácia v bytovom fonde na Slovensku nie je dobrá. V počte bytov na 1000 obyvateľov je naša krajina na chvoste. Ide iba o 326 bytov. Pre porovnanie v Nemecku je toto číslo 490 a v Maďarsku 429. Nepriaznivé sú tiež výsledky v sektore stavebníctva. Jeho produkcia rok čo rok klesá, “ dnes okomentoval situáciu regionálony riaditeľ Prvej stavebnej sporiteľne,a.s., Ján Linceni.

Vlani sa v Žilinskom kraji dokončilo iba 1673 nových bytov. Ceny nehnuteľností pritom v niektorých regiónoch naberajú na obrátkach. V dôsledku krízy síce mierne poklesli, ale na slovenské pomery zostali nadhodnotené. V Žilinskom kraji stál v minulom roku štvorcový meter bytu 757 eur. Priemerná mesačná mzda v tomto regióne bola 726 eur. Obyvateľ Žiliny si tak mesačne nezarobil ani na jeden štvorcový meter bytu.

Stavebné sporenie

Aj napriek negatívnym dôsledkom krízy, stavebné sporenie dáva do bývania čoraz viac peňazí. Slováci si uvedomujú ťažké časy a preto si jednak sporia, ale oceňujú aj výhodnosť a bezpečnosť úverov. Vlani si klienti uzatvorili zmluvy o stavebnom sporení s objemom cieľových súm o 15% vyšším ako v roku 2011. PSS tiež v minulom roku poskytla o 15 % viac úverov na bývanie ako v roku predchádzajúcom.

„Stavebné sporenie je produkt, ktorý vznikol v kríze. Jeho bezpečnosť a stabilita vedie ľudí k odkladaniu si penazí, aby si následne zveľadovali svoje bývanie. Stabilné úroky, štátna prémia, výhodné zhodnotenie vkladov či zákonný nárok na stavebný úver, “ povedal Ján Linceni.

Produkty

Prvá stavebná sporiteľňa, a.s., v tomto období ponúka úvery na bývanie s historicky najnižšími úrokovými sadzbami už od 1 %. Odzrkadľuje sa to aj na aktuálnej produkcii vo všetkých regiónoch Slovenska, žilinský nevynímajúc. Vo februáry a marci 2013 vybavila PSS,a.s., v žilinskom regióne 566 úverov na bývanie v celkovom objeme 10,5 mil. eur. Prvá stavebné sporiteľňa,a.s., poskytla na celom území Slovenska počas prých dvoch mesiacov tejto úverovej akcie približne 5000 nových ´verov na bývanie. Na základe záujmu klientov sa táto úverová akcia predlžuje do 31.mája 2013.

Úverová akcia pre fyzické osoby nie je jedinou. PSS, a.s., už od roku 2000 pomáha zvelaďovať aj bytové domy na Slovensku. PSS, a.s. ponúka úvery na obnovu bytových domov s úrokovou sadzbou 2,99 percenta. Oproti minulému roku úvery pre právnicke osoby vzrástli na 374 úverov za 42,91 mil. eur.

„Dôkazom úspešnosti týchto krokov je aj to, že v čase hlbokej hospodárskej krízy, ide zo systému sporenia do bývania stále viac peňazí,“ dodal Ján Linceni.

Cena za štvorcový meter bytu v jednotlivých regiónoch SR pre rok 2012

BA TT NR TN ZA BB KE PO
1677 834 624 695 757 769 975 822

Priemerná mzda v jednotlivých regiónoch SR 2012

SR BA TT NR TN ZA BB KE PO
805 1029 736 724 661 726 657 613 735
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM