Marcel Mojžiš Rôzne

Simulácia bitky s nehodou: Zrážka, akú nikto nečakal...

Od soboty rána bolo na Vodnom diele Žilina o niečo rušnejšie než býva zvykom. Zvuk kolieskových korčúľ a svištiacich bicyklov nahradili vojnové lode, lietadlá, helikoptéry a praskot zbraní. Priehradné múry sa otriasali pred tohtoročnou Bitkou o Atlan

Pri priehradnom múre prebiehali podujatia už od deviatej hodiny ráno. Každý si prišiel na svoje. Pre rybárov boli prichystané rybárske preteky. Pre tých menších zase jazda na detských štvorkolkách alebo jazda s modelmi lodí či tankov. K dispozícií boli aj juniorské preteky na jachtách či motorových člnoch a nechýbali ani vyhliadkové lety helikoptérou.

[color=#0066ff]­Napriek oblačnému počasiu podujatie prilákalo tisíce ľudí. Organizátori druhého ročníka podujatia predstavili popoludní svoj najlepší arzenál. Vidieť ste mohli súboje ponoriek a lodí s podporou lietadiel a výbušnín. Bojová technika neraz po zásahu preletujúcich lietadiel vybuchla a pri potápaní horel na hladine benzín čím sa umocňoval efekt reálnej bitky. Použité boli tiež vodné míny, svetlice či rakety slúžiace ako protilietadlová paľba.[/color]

[youtube=400,270]h­ttp://youtu.be/5cXJ0-Af3ag[/youtube]

Nepredvídané udalosti [/color][/size]

„Akcia sa mi veľmi páčila. Niekedy som sa však bál, že čo ak lietadlo spadne do ľudí,“ vyjadril sa jeden z návštevníkov. „Trocha som čakal, že lode budú mať o niečo väčšiu mierku voči lietadlám, ale inak som bol ohromený. Lietadlová bitka bola fantastická,“ doplnil.

[blockquote]Sú­časnou prezentovanou novinkou bola i simulácia leteckej bitky o Britániu, v ktorej nemecké lietadlá napadli letisko v Duxforde. Keďže šlo čisto o letecký boj vzniklo riziko prehustenia vzdušného priestoru, čo malo za následok zrazenie niekoľkých lietadiel navzájom. Strata štyroch lietadiel však spravila správnu vojenskú atmosféru, pri ktorej diváci neskrývali svoje emócie. [/blockquote] „Lietadlá sa nám síce zrazili, ale treba brať do úvahy, že na oblohe bolo vtedy dvadsať lietadiel. Niečo také sme na Slovensku ešte nemali. Prišli i kolegovia z Česka, a na nácvik s nimi sme mali len jeden deň, takže ja to považujem za veľký úspech,“ povedal Vlado Randa z Ponorkového klubu v Žiline.

Prestrelka pozemných vojsk[/color][/si­ze]

Jednou z noviniek bola i krátka ukážka bojového konfliktu v podaní príslušníkov 5. Pluku špeciálneho určenia. Vojaci predviedli divákom bojový postup po napadnutí ich peších jednotiek z neďalekého stanu, ktorý slúžil ako nepriateľský objekt. Po pár výstreloch slepými nábojmi a použití dymovnice bol objekt neutralizovaný. Záujemcovia si potom mohli prezrieť i vojenskú techniku vrátane bezpilotného lietadla UAV či odfotiť sa s ľahkým guľometom SAW M249, samopalom HK 416 alebo so sniperkou L96A1.

[youtube=400,270]h­ttp://youtu.be/BVvIC2sq­VIE[/youtube]

zilina24.sk/Filip Lehotský

BitkaAtlantik
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM