Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Sezóna zberu začala: Kde v okolí Žiliny nazbierate medvedí cesnak?

Medvedí cesnak niektorí vyhľadávajú pre jeho liečivé účinky, iní ako pomocníka v kuchyni. Jeho kvality dobre poznajú aj Žilinčania. Kde si ho v našom okolí môžete nazbierať?

Ilustračný obrázok k článku Sezóna zberu začala: Kde v okolí Žiliny nazbierate medvedí cesnak?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Po zime sa mnohí z nás snažia načerpať novú energiu, detoxikovať svoje telo a prijímať, čo najviac vitamínov. Namiesto tabletiek nám však príroda ponúka hotový poklad. Medvedí cesnak už začína rásť aj u nás.

Rastlinka si svoj názov údajne nesie podľa medveďov, ktoré po nej siahajú hneď po prebudení. Niet divu, medvedí cesnak chuťovo pripomína pažítku. V kuchyni je tak skvelým spoločníkom a v súčasnosti veľkým hitom.

V blízkom okolí nášho mesta nie je medvedí cesnak podľa miestnych obyvateľov príliš rozšírený. Pokiaľ si chcete túto zdravú pochúťku nazbierať, treba poznať miesta. Rastlinu, ktorá posilní imunitu, chodí zbierať do okolia Žiliny aj Miroslav Bellan.
„Medvedí cesnak rastie v okolí Žiliny oproti južnejším častiam Slovenska približne s dvoj až trojtýždňovým oneskorením. Tento rok však bol prvý cesnak vonku zo zeme už 8. apríla. Zbieram z neho zdravé, nepoškodené listy, kým nevyrastie stvol a nezačne kvitnúť. Vtedy zber končí, pretože listy strácajú arómu a aj liečivé účinky,“ uvádza Bellan.

Ako ďalej dodal, z medvedieho cesnaku pripravuje chutnú rybaciu pomazánku. A to tak, že zmieša konzervované ryby s maslom a medvedím cesnakom. Chutný však podľa neho je aj surový na chlebe s maslom.

Za veľmi chutné považuje Miroslav Bellan aj pesto z medvedieho cesnaku: „Medvedí cesnak vložím do nádoby, rozmixujem ho na kašu a zalejem ho na studeno lisovaným repkovým olejom, ktorý má podobné účinky ako olivový, no predsa len je náš.“

Potom pesto trošku dosolí, ale len veľmi opatrne, pretože ho používa na hrianky, ktoré ešte posype strúhaným syrom.

Medvedí cesnak sa môže podľa Mira Bellana aj mraziť. Avšak, ako hovorí, tento typ skladovania neobľubuje. „Má svoju sezónu a cez tú sezónu sa ho dostatočne najem, takže ho nepotrebujem mať zamrazený. Neskôr zasa rastú ďalšie bylinky, ktoré sú veľmi chutné, tak zas používam tie,“ prizvukoval.

Medvedí cesnak rastie v okolí Žiliny v nižších polohách najmä okolo potokov, kde sa zvyčajne začína zbierať až v druhej polovici apríla. Na vyššie položených miestach je možné ho nájsť ešte začiatkom mája.

V Rajeckej doline rastie medvedí cesnak napríklad na Hnileckej Kýčere, kam sa dostanete po zelenej značke z obce Kamenná Poruba. Nájsť sa dá aj na Kľaku, pri obci Fačkov alebo aj v tônistých oblastiach Rajeckej Lesnej.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM