Zuzana Vajayová Od Vás

Sezóna tento rok zrejme nezačne

Za všetkým hľadaj peniaze. Aj takto by sa dalo parafrázovať známe slovenské príslovie v súvislostí s nadchádzajúcou sezónou dolnokubínskych Medveďov.

Čo si budeme hovoriť, peniaze dnes chýbajú skoro všade. V tomto prípade sa však objavili kuvičie hlasy hovoriace o netransparentnom nakladaní s finančnými prostriedkami klubu, čo je pomerne závažné obvinenie. Preto sme sa na celú záležitosť, ako aj samotné financovanie klubu opýtali priamo športového riaditeľa MHK Dolný Kubín Miroslava Drába.

Ak dovolíte pán riaditeľ opýtam sa na rovinu. Začne sa tohtoročné sezóna v stanovenom termíne? Prvú ligu tento rok pravdepodobne z finančných dôvodov hrať nebudeme.

Neznamená, to ale definitívny koniec hokeja v Dolnom Kubíne? Určite nie. V podstate nám ani teraz nič nebráni v tom, aby sme začali sezónu. Znamenalo by to však zadlženie klubu, čo by jedného dňa niekto aj tak musel zaplatiť. Preto sme sa rozhodli ísť cestou menšieho zla. Radšej vypustíme sezónu a to dovtedy, kým nezoženieme financie na úplne fungovanie klubu, než sa nezmyselne zadlžovať.

Ako ste spokojný s uplynulou sezónou, ktorá pre vás v konečnom dôsledku znamená nelichotivé trináste miesto v tabuľke? To je pravda, ale nedá sa vzhľadom na podmienky, ktoré máme hovoriť o nespokojnosti. Ak si detailnejšie pozriete štatistiky, zistíte, že sme neprehrávali výraznými gólovými rozdielmi. Na druhej strane, keď mužstvo nemá letnú prípravu a ľad vtedy, kedy potrebuje, nemožno očakávať veľké zázraky.

Zachytil som iste obvinenia na adresu vedenia klubu, ktoré hovoria o netransparentnom nakladaní z finančnými prostriedkami samotného klubu. Čo na tieto obvinenia hovoríte? Obvinenia tohto charakteru odmietam. Pretože, ako máte sám možnosť vidieť, vieme vydokladovať každé euro, ktoré akýmkoľvek spôsobom súvisí s činnosťou klubu. Takže o netransparen­tnosti nemôže byť ani reči. Dokonca sa nebojím povedať, že sme jedna z mála organizácii s prehľadným financovaním, o ktoré sa nám stará účtovná firma. Ktokoľvek môže za mnou kedykoľvek prísť, tak ako ste to urobili vy a opýtať sa ma prakticky na čokoľvek. No a ja mu s radosťou zodpoviem každú otázku.

Aby ste mi rozumeli. Tie obvinenia hovoria o tom, že nie sú peniaze. Kde potom sú? Samotný klub je financovaný prevažne z privátnych zdrojov. Tu si musíme otvorene povedať, že sponzoring ako taký nie je garantovaná záležitosť. Daná firma nám síce môže sľúbiť určitý objem finančných prostriedkov, ale stane sa trebárs to, že má menej zákaziek a majiteľ nám povie, že nám dá menej, alebo v horšom prípade nič. Potom nám neostáva nič iné, len zháňať financie inde. Ale, ako som už povedal, ktokoľvek sem môže prísť a opýtať sa

Môžete priblížiť čitateľom model financovania klubu? Samozrejme. Celkové výdavky na činnosť klubu predstavujú sumu 250 000 €, pričom výdavky na A mužstvo sú vo výške 165 835 €. No a výdavky na B mužstvo tvoria sumu cca 65 000 €. K tomu treba pripočítať licencie pre dorast, prípravku a odmeny trénerom. Ďalej treba zohľadniť náklady na kompletnú výstroj, dopravu, registračné poplatky a ubytovanie. Čo sa týka mňa samotného, moja mesačná odmena sa pohybuje vo výške 600€ mesačne, v ktorej je zahrnuté už aj trénovanie. Čo nie je až taká veľká suma, keď uvážime, že som tu prakticky od rána do večera a bez sekretárky. K tomu ešte treba pripočítať náklady na pohonné hmoty vo výške 60€ mesačne, čo je jedna plná nádrž auta. Ďalej treba pripočítať k tejto sume účtovné služby, nákup reklamných predmetov, ako aj náklady na kopírovacie služby, internet a poštovné. Nehovoriac samozrejme o nákupe čistiacich prostriedkov, celkovej údržbe a podobne. No a čo sa týka príjmov, na poplatkoch vyzbierame okolo 7 000 €. Z toho dôvodu, že väčšia časť detí je od týchto poplatkov oslobodená, pretože majú sociálne problémy. Čo sa potom dopláca zo sponzorských zmlúv. Z hokejového zväzu dostávame 4000€, CVČ 10 000€. No a zvyšok sa snažíme kryť privátnymi zdrojmi, pričom mesto nám na činnosť neprispieva.

V podstate ste mi nahrali na ďalšiu otázku, keďže ste v rámci predvolebnej kampane v tohtoročných komunálnych voľbách podporovali súčasného primátora. Prečo ste si v rámci tejto podpory nestanovili podmienku, týkajúcu sa aspoň čiastočnej finančnej podpory klubu? Niektoré politické strany to možno takto robia, ale my vrámci SaS sme nechceli ísť cestou tzv. vydierania, pretože z čoho nám dá keď nemá z čoho. Nehovoriac o tom, že mesto je v katastrofálnej finančnej situácii. V prvom rade treba urobiť analýzu všetkých športových klubov v Dolnom Kubíne. Aby sme vedeli, ako si vlastne stoja pretože to vlastne nikto nevie. Následne budeme hľadať riešenia, aby mládežnícky šport bol podporovaný čo najmenej zo súkromných zdrojov, bez akéhokoľvek vplyvu rodičov a sponzorov. No a čo sa týka A-čka, to by malo byť podporované výhradne z privátnych zdrojov, čisto z marketingových dôvodov. Aby mohli hrať aspoň stred tabuľky, potrebuje aspoň 150 000€ plus letná príprava. Len pre porovnanie poviem, že kluby, ako je napríklad Spišská Nová Ves majú len na A-čko rozpočet vo výške 500 000€

Počul som niečo o tom, že chcete integrovať tunajšie rómske deti do hokejového diania v klube. Áno je to tak, pretože jedine zmysluplným využitím voľného času našich detí prispejeme k zníženiu kriminality a závislostí. Najprv však zájdem na mestský úrad za účelom preskúmania možností mesta, čo sa týka tohto zámeru. Následne nato, by som sa chcel stretnúť s rodičmi detí, ktoré prejavia o hokej záujem a postupne ich začleniť do klubu. Niečo podobné už funguje v Liptovskom Mikuláši, tak prečo to nevyskúšať aj tu.

Autor: Boris Hrudál

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM