Od Vás

V žilinských uliciach môžete stretnúť šampióna krásy: Toto je on!

Odvaha, hrdosť, mentálna stabilita, inteligencia a zároveň hravosť. Takýto je American bulldog, psie molossoidné plemeno, ktoré si v kynologickej sfére dlhú dobu udržiava veľký rešpekt. Naopak v bežnom živote je neznáme.

Ilustračný obrázok k článku V žilinských uliciach môžete stretnúť šampióna krásy: Toto je on!
Foto: Iveta Hrabovská

Väčšina ľudí si ho mýli s úplne inými rasami. Prečo je to tak? Prečo tento druh nikto nepozná a prečo si ľudia myslia, že je najnebezpečnejšie a najagresívnejšie plemeno? Na tieto otázky sme sa snažili získať odpovede spoveďou mladej majiteľky Martiny Kyselovej jedného z týchto hrdých plemien a zároveň šampióna menom Sorbon.

Takmer trojročný Sorbon je Americký Buldog. Vďaka názvu American Bulldog si ľudia predstavujú nebezpečného a agresívneho vraha. Táto myšlienka však nie je opodstatnená, pretože myslieť si, že je nejaký pes nebezpečný len vďaka tomu, ako vyzerá, nie je ľudské. Avšak opak je pravdou.

„Mojím cieľom vždy bolo aj bude vyvrátiť negatívne úvahy o plemene American Bulldog. Ja som jedného vychovala a dovolím si poznamenať, že je to ten najväčší maznáčik. Správanie psa vždy záležalo na jeho výchove od útleho detstva“, kritizuje Sorbonova majiteľka Martina ľudí, ktorí vychovajú z tak nádherného plemena agresora. Vďaka týmto ľudom sa Americký Buldog nikdy nedostal do popredia a dodnes je pre ľudí postrach.

„Dokonca je taký neznámy, že si ho ľudia na ulici mýlia s Boxerom alebo Argentínskou Dogou.“ „Je to môj malý šampión“, s nadšením charakterizuje malého Sorbona mladá Martina a hneď predstavuje jeho ocenenia.

Je to slovenský šampión krásy a je Žilinčan. Obyvatelia by mali byť pyšní, že majú také úspešné zastúpenie na psích súťažiach. Sorbonove viaceré ocenenia, najmä v klubových súťažiach, pridávajú na kvalite tohto viac ako 55 kilového psa. Keďže sa súťaže usporadúvajú len dva krát do roka, je potrebné vynaložiť veľmi veľa úsilia na úspech.

„Nie je to lacná záležitosť, ale stojí to za to, keď vidíte svojho malého psíka zožať úspech a ľudský obdiv.“ Najbližšia súťaž Iron dog sa uskutoční prvý septembrový víkend na ranči Nový dvor, kde si prídu na svoje nielen majitelia tohto plemena, ale aj samotné psy. Na ranči sa bude predvádzať hlavne sila a výdrž.

Dominika Garajová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM