Šport

Sagan triumfoval na klasike v Belgicku: Pozrite si VIDEO, ako žilinská strela našliapla do pedálov

Čo nevyšlo slovenskému cyklistovi Petrovi Saganovi v nedeľu na talianskej klasike Miláno - San Remo, to si vynahradil dnes na belgickom podujatí E3 Harelbeke. Rodák zo Žiliny nedal v záverečnom špurte súperom šancu a to počas pretekov menil bicykel.

Ilustračný obrázok k článku Sagan triumfoval na klasike v Belgicku: Pozrite si VIDEO, ako žilinská strela našliapla do pedálov
Zdroj: Webnoviny.sk

Dvadsaťštyiročný Žilinčan z tímu Cannondale sa stal víťazom úvodnej flámskej klasiky z jarného kalendára WorldTour (212 km), keď triumfoval v záverečnom špurte štvorčlennej skupiny v čase 4:56:30 h pred Holanďanom Nikim Terpstrom a Britom Geraintom Thomasom. Štvrtý skončil Belgičan Stijn Vandenbergh.

Žilinský rýchlik menil bicykel

Sagan dosiahol tretie víťazstvo v tomto kalendárnom roku, ale prvé v jednorazových pretekoch. Predtým triumfoval v jednej z etáp pretekov Okolo Ománu a tiež na Tirreno-Adriatico. Vďaka triumfu na E3 Harelbeke sa slovenský rýchlik posunul v rebríčku UCI na 5. miesto. Na pretekoch Miláno – San Remo uplynulú nedeľu skončil desiaty. Sagan sa piatkovým víťazstvom výborne naladil pred vrcholmi jarnej sezóny klasík, ktorými budú Okolo Flámska (6. 4.) a Paríž-Roubaix (13. 4.).

„Chcem sa poďakovať svojím tímovým kolegom, najmä tomu, ktorý mal rovnako veľký bicykel ako ja a po približne 100 km sme si ho mohli vymeniť. Záver bol náročný, sprevádzalo ho množstvo pádov, ale ja som sa cítil stále lepšie a lepšie. V stúpaní na Oude Kwaremont sme dostihli únik a zaútočili v malej skupinke. Napokon sme to dotiahli až do cieľa. Je to pre mňa dôležité víťazstvo, ktoré mi dá zabudnúť na Miláno – San Remo,“ cituje Petra Sagana server cyclingnews.com.

Kvarteto na čele

Preteky E3 Harelbeke sa odohrávali na cestách a dlažobných kockách západného Flámska. Ich profil dotváralo až 17 stúpaní, pričom štyri z nich museli cyklisti absolvovať na obávaných kockách. Peter Sagan približne 70 km pred cieľom menil bicykel, ale čoskoro sa dotiahol späť do pelotónu. Na 40. km sa zrodil únik pätice cyklistov v zložení Maxime Daniel (Ag2r-La Mondiale), Jérome Cousin (Europcar), Florian Sénéchal (Cofidis), Jay Thomson (MTN-Qhubeka) a Laurens De Vreese (Wanty Groupe Gobert).

Ich náskok narástol až na sedem minút, ale s blížiacim sa cieľom začal pelotón pracovať na jeho zlikvidovaní. Štyridsať kilometrov pred cieľom mali cyklisti vpredu k dobru už len necelú minútu a úplnou minulosťou sa stal únik 33 km pred cieľom v stúpaní na Oude Kwaremont, kde sa vlani zrodil rozhodujúci nástup neskoršieho víťaza Švajčiara Fabiana Cancellaru. O niečo neskôr sa dostala dopredu silná štvorica, v ktorej nechýbal ani slovenský líder tímu Cannondale Peter Sagan. Kvarteto Sagan, Niki Terpstra, Stijn Vandenbergh (obaja Omega Pharma – Quick-Step) a Geraint Thomas (Team Sky) si 17 km pred cieľom utvorilo náskok 45 sekúnd pred prenasledovateľmi.

Peťo našliapol do pedálov

Na stíhačku sa potom vydal favorizovaný trojnásobný víťaz týchto pretekov Fabian Cancellara, ale už bolo neskoro. Štvorica vpredu naďalej zvyšovala tempo a do cieľa prišla s náskokom vyše 1 minúty. Sagan v poslednom kilometri najprv odrazil niekoľko útokov svojich súperov a napokon poriadne šliapol do pedálov a zvíťazil. Vlani bol na týchto pretekoch druhý. Ďalší dvaja slovenskí reprezentanti Martin Velits a Michael Kolář tohtoročné preteky E3 Harelbeke vo Flámsku nedokončili.

„Počas pretekov som sa držal vpredu a vyhol sa pádom. To je základ úspechu, ale istý víťazstvom som si bol až na cieľovej páske. Prišiel som na tieto preteky testovať svoju formu pred ďalšími klasikami. Som šťastný, že som ju potvrdil, ale budúcnosť predpovedať neviem. Prídu preteky Okolo Flámska, ja možno padnem v prvých 20 km a bude po nádejach,“ povedal Sagan pre server velonews.com.

E3 Harelbeke (212 km):

1. Peter Sagan (SR) Cannondale 4:56:30 h, 2. Niki Terpstra (Hol.) Omega Pharma Quick-Step, 3. Greraint Thomas (V. Brit.) Sky, 4. Stijn Vandenbergh (Bel.) Omega Pharma – Quick-Step – rovnaký čas ako víťaz, 5. Sep Vanmarcke (Bel.) Belkin +1:16 min, 6. Tony Galopin (Fr.) Lotto Belisol, 7. Borut Božič (Slovin.) Astana Pro Team +1:19 min, 8. Tyler Farrar (USA) Garmin Sharp, 9. Fabian Cancellara (Švaj.) Trek Factory Racing, 10. Greg van Avermaet (Bel.) BMC Racing Team – všetci 1:19,… Michael Kolář, Tinkoff-Saxo a Martin Velits (obaja SR) Omega Pharma Quick-Step preteky nedokončili

Sagan triumfoval na klasike v Belgicku
1
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM