Iveta Hrabovská Iné športy

Sagan s rukami nad hlavou: Odnáša si splnený sen...

Je na neho pyšná nielen Žilina, ale aj celé Slovensko! Cyklistovi Petrovi Saganovi sa splnil tajný sen. Ako prvý Slovák v histórii vyhral bodovaciu súťaž o zelený dres na Tour de France.

Jazdca tímu Liquigas bolo na 99. ročníku "starej dámy“ okrem víťazného Bradleyho Wigginsa najviac vidieť a najčastejšie sa o ňom hovorilo. Aj vďaka nemu sa Slovensko dostalo do povedomia mnohých ľudí vo Francúzsku, Belgicku či Švajčiarsku, kadiaľ tento rok prechádzali slávne preteky.

Tri etapové prvenstvá[/si­ze][/color]

Sagan dosiahol na Tour de France tri etapové prvenstvá a nadviazal na úspechy z posledných viacdňových podujatí. Na „Okolo Kalifornie“ uspel päťkrát, na „Okolo Švajčiarska“ štyrikrát. Sagan sa do zeleného dresu po prvý raz obliekol v druhej etape, pred ktorou bol v tejto klasifikácii druhý za Fabianom Cancellarom, ten však mal na sebe hodnotovo vyššie žlté tričko.

V 2. etape sa Slovák dostal na čelo bodovacej súťaže a svoje vedenie už nepustil z rúk. Pred záverečným týždňom už bolo prakticky jasné, že príde o dres, len ak preteky nedokončí. Definitívne ho potvrdil v piatkovej 18. etape, po ktorej mal veľký 122-bodový náskok pred Andrém Greipelom. Celkovo napokon zdolal Nemca o 141 bodov a jeho dominancia v tejto súťaži bola jednoznačná.

Stihol aj stávkovať[/si­ze][/color]

S troma víťazstvami a zeleným dresom vyhral stávku aj so šéfom spoločnosti Liquigas a mal by dostať automobil Porsche. „Na začiatku Tour som si bol istý, že získa zelený dres. V úspech v troch etapách som príliš neveril. Myslel som si, že vyhrá len jednu etapu,“ povedal pre VeloNews generálny manažér tímu Liquigas-Cannondale Roberto Amadio.

Stály účastník ceremoniálu[/si­ze][/color]

Peter Sagan chodil na slávnostný ceremoniál pravidelne po každej etape a stal sa najdekorovanejším jazdcom pretekov. Stal sa najmladším držiteľom zeleného dresu od roku 1966, keď ho rovnako vo veku 22 rokov získal Willy Planckaert.

Prekvapil v náročnej 14. etape, kde sa dostal do úniku a vydržal tempo aj skvelých vrchárov. Bol najdekorovanejším jazdcom pretekov, na ktorých mu prischla prezývka Tourminátor. "Chcel som vyhrať etapu, podarili sa až tri. Chcel som tiež zelený dres a aj to mi vyšlo. Som veľmi rád za všetko, čo som dokázal. Boli to neskutočné tri týždne,“ povedal Peter Sagan.

Petra si začali všímať omnoho viac aj ženy, ktoré ho po každej etape čakali v zástupoch. V priloženou videu si pozrite, ako potešil jednu z nich.[youtu­be=400,270]http://y­outu.be/YIMp55jY80o[/y­outube]

V tíme vládne spokojnosť[/co­lor][/size]

Po Tour de France vládne v tíme Liquigas-Cannondale veľká spokojnosť. Sagan dokázal vo viacerých etapách jazdiť aj pre lídra tímu na celkové poradie Vincenza Nibaliho.

"Toto je asi najlepšia Tour de France Liquigasu v histórii, Vincenzo Nibali skončil tretí, ja mám zelený dres. Sme nadšení, že nám to ide. Na svoju premiérovú Tour de France budem mať len tie najlepšie spomienky. Sú to úplne iné preteky ako ostatné. Som rád, že som ju mohol dokončiť. Je to celkovo niečo neuveriteľné,“ hovoril v sobotu pre Eurosport Peter Sagan.

[blockquote]Ži­linský rodák pobláznil aj spolu s bratmi Petrom a Martinom Velitsovcami celé Slovensko, ktoré začalo sledovať cyklistiku pozornejšie ako doteraz. Jeho tohtoročným úspechom ešte nemusí byť koniec. "Získal som ďalšiu skúsenosť. Sezóna sa mi však ešte nekončí. O týždeň sú olympijské hry, potom majstrovstvá sveta,“ načrtol pre VeloNews Sagan.[/blockquote]

[youtube=400,270]h­ttp://youtu.be/4qgas71D­nZI[/youtube]

[color=#ff0000]­Súvisiace články Fantastický úspech Sagana: Prvenstvá na Tour de France! [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.137981_Fan­tasticky-uspech-Sagana:-Prvenstva-na-Tour-de-France!]TU[/link] Veľká smola: Pád zmaril ďalší úspech Sagana [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.138122_Vel­ka-smola:-Pad-zmaril-dalsi-uspech-Sagana]TU[/link] Ďalší triumf Sagana! Vyhral 6. etapu na Tour de France [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.138187_Dal­si-triumf-Sagana!-Vyhral-6–etapu-na-Tour-de-France]TU[/link]

Žilina24/webnoviny Foto:tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM