Šport

Sagan druhý na E3 Harelbeke a je lídrom svetového rebríčka

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v prestížnych jednoetapových pretekoch E3 v belgickom Harelbeke vynikajúce druhé miesto a vďaka tomu sa dostal do čela svetového rebríčka UCI. Jazdcovi tímu Cannondale sa podarilo zvíťaziť vo Flámsku napriek tomu, že po 56 km musel vymeniť bicykel pre defekt.

Ilustračný obrázok k článku Sagan druhý na E3 Harelbeke a je lídrom svetového rebríčka
Zdroj: TASR

Prvenstvo si v cyklistickej klasike dlhej 211 km vybojoval Švajčiar Fabian Cancellara (RadioShack Leopard), ktorý si tak zopakoval svoj jasný triumf spred dvoch rokov. Vtedy na E3 Harelbeke vyhral osamotený s náskokom presnej minúty, pričom z víťazstva sa tešil aj v roku 2010. Cancellara je v akutálnom poradí UCI druhý, pričom na Sagana, ktorý má na konte 152 bodov stráca jediný bod.

Už 56 rokov sa obyvatelia mestečka Harelbeke môžu dívať na prestížne cyklistické preteky. UCI organizátorom po rokoch prosieb vlani vyhoveli a zaradili ich do kalendára World Tour. Takže sa vo Flámsku bojovalo aj o cenné body. Štartová listina bola bohatá na veľkých favoritov a minulých víťazov. Tom Boonen, ktorý niesol číslo jeden, tu vyhral päťkrát, Cancellara dvakrát, Filippo Pozzato raz.

„Asi päťdesiat kilometrov pred cieľom som mal defekt, musel som rýchlo zobrať iný bicykel spolujazdca, takže takých tridsať kilometrov som išiel na inom. Bol som vzadu, roztrhlo sa to akosi, avšak skvele mi pomohli tímoví jazdci, ktorí ma dostali čoskoro do pelotónu, takže im patrí veľká vďaka. Samozrejme, že som stratil veľa síl, ktoré mi vzápätí chýbali, keď sa v závere odpútal Cancellara. Stíhali sme ho síce piati, ale nešlo to… V závere som si držal pódiové umiestnenie a v duchu som myslel, že môj bývalý kolega Daniel Oss bude druhý. Keď však vyšpurtoval zozadu Thomas zo Sky a chcel nás oboch predbehnúť, musel som pridať a napokon som skončil druhý. Cítim sa v pohode, takže sa teším na ďalšie podujatia,“ sprostredkoval slová slovenského cyklistu Petra Sagana jeho mediálny manažér Jozef Korbel.

A bol to práve „matador“ Cancellara, ktorý sa zhruba 35 km pred cieľovou páskou vydal do rozhodujúceho sólo úniku. Za ním sa vytvorili dve stíhacie skupiny, pričom v tej prvej boli okrem Sagana aj Sylvain Chavanel, Geriant Thomas, Deniel Oss a Sebastian Langeveld. Švajčiarsky cyklista však napokon uhájil svoj náskok až do cieľa a triumfoval v čase 5:08:28 h. Záverečný špurt päťčlennej skupiny už bol záležitosťou pre žilinského cyklistu, ktorý si napravil chuť po minuloročnom štrnástom mieste. Na tretie miesto odsunul Belgičana Ossa a za víťazom zaostal o 64 sekúnd.

Cancellara, ktorého v minulej sezóne pribrzdili pády a zranenia, dal v Belgicku najavo, že je späť medzi elitou. „Toto je pre mňa veľký deň po všetkom, čo som prežil v minulom roku. Je to nádherný pocit,“ cituje agentúra AP olympijského víťaza z OH 2008 v Pekingu, ktorý začiatkom tohto týždňa oslávil 32. narodeniny.

Výsledky E3 Harelbeke 2013:

1. Fabian Cancellara 5:08:28 (Švaj./RadioShack Leopard),
2. Peter SAGAN (SR/Cannondale) +1:04 min.,
3. Daniel Oss (Tal./BMC Racing), 4. Geraint Thomas (V.Brit./Sky Procycling), 5. Sebastian Langeveld (Hol./Orica-GreenEdge) +1:08,
6. Sylvain Chavanel (Fr./Omega Pharma-Quick Step), 7. Tom Boonen (Bel./Omega Pharma-Quick Step) +2:15,
8. Luca Paolini (Tal./Kaťuša), 9. Edvald Boasson Hagen (Nór./Sky), 10. Sebastien Turgot (Fr./Team Europcar)

Rebríček UCI (k 22. marcu 2013):

1. SAGAN 152 bodov,
2. Cancellara 151, 3. Chavanel 142,
4. Thomas 117, 5. Richie Porte (Austr./Team Sky) 113,
6. Tom-Jelte Slagter (Hol./Blanco) 111, 7. Vincenzo Nibali (Tal./Astana) 106, 8. Andrew Talansky (USA/Garmin) 92, 9. Chris Froome (V.Brit./Sky) 86, 10. Javier Moreno (Šp./Movistar) 86

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM