Tlačové správy

S deťmi na bicykli po českých hradoch a zámkoch

Chcete nadchádzajúce dni stráviť spoločnou rodinnou aktivitou? Po roku je ideálny čas na to, oprášiť vaše aj detské bicykle a spojiť nenáročný cyklovýlet napríklad s návštevou českého hradu alebo zámku. Pohyb na čerstvom vzduchu v kombinácii s návštevou historickej pamiatky si užije celá rodina.

Ilustračný obrázok k článku S deťmi na bicykli po českých hradoch a zámkoch
Zdroj: Heureka.sk

Cyklovýlet plánujte s ohľadom na deti

Dĺžku a náročnosť cyklovýletu vždy prispôsobte možnostiam najmladšieho člena rodiny. Voľte trasu, ktorá preňho nebude príliš vyčerpávajúca, a pre istotu sa pripravte na možnosť, že spiatočnú cestu absolvujete vlakom alebo autobusom.

200 rokov starými lesmi až na Zbořený Kostelec

Z Jílového u Prahy vedie značená cyklotrasa až k zrúcanine gotického hradu Zbořený Kostelec. Ten ale nie je jediným lákadlom, ktoré celkom 30 km dlhá trasa ponúka. Prechádzať budete prevažne rovinatým terénom z väčšej časti vedúcom Hornopožárskymi lesmi, kde rastú až 200 rokov staré bučiny. Míňať budete ale aj pasienky, malebné rybníky a za zmienku stojí aj Vlčia rokľa so žulovými balvanmi. V obci Kamenný Přívoz si môžete dopriať zaslúženú pauzu vrátane občerstvenia, a načerpať tak sily na záverečné stúpanie vedúce k vyhliadke Panská skala, od ktorej je to už len pár krokov k samotnému hradu.

Hrad a zámok pri jednej ceste

Nenáročná cyklotrasa sa kľukatí rovinatou oblasťou Dolného Pohoria, na ktorej na vás čakajú hneď dve významné historické pamiatky – vodný hrad Budyne nad Ohří a zámok Libochovice. Východiskovým bodom je obec Písty, z ktorej sa môžete vydať buď po neznačenej ceste vedúcej cez prírodnú rezerváciu Pístecký les, alebo po značenej cyklotrase. Obe varianty vás zavedú k vodnému hradu, ktorý je unikátny svojimi gotickými arkiermi. Cyklotrasa pokračuje Budyňským lesom a prírodnou rezerváciou Myslivna až k Libochovickému zámku s rozsiahlym parkom, ktorý je ideálnym miestom pre odpočinok pred spiatočnou cestou.

Na zámok Konopište za poznaním

Zámok Konopište a priľahlý park sú obľúbeným cieľom rodinných výletov, ktoré môžete spojiť s pohodovou prechádzkou na bicykli. Na výber máte zo štyroch trás, z ktorých najdlhšia meria len 6 km. Nenáročné cyklotrasy vás zavedú na miesto bývalej myslivne, ku Konopišťskému rybníku alebo k altánu na vrchu Tuškov, kde sa vám naskytne výhľad na zámok Konopište. Posledným variantom je náučná trasa História a príroda konopišťského zámockého parku, odkiaľ budete odchádzať s novo nabitými informáciami.

Na čo nezabudnúť pred cestou?

Zorganizovať rodinný výlet tak, aby sa z neho všetci členovia rodiny vrátili nadšený, si zasluhuje takmer medailu. Na čo všetko je potrebné myslieť pred tým, než šliapnete do pedálov?

  • Aj keď k tomu teplé dni lákajú, vymeňte žabky a sandále za pevnú športovú obuv. Dbať by ste na to mali predovšetkým pri deťoch, ktorým sa tak nebude šmýkať noha z pedálov a zníži sa tým riziko ich pádu.
  • Vybavte sa dostatkom tekutín a nezabudnite ich pravidelne dopĺňať. Predídete tým dehydratácii, ktorá sa môže prejavovať nepríjemnou bolesťou hlavy a únavou.
  • Uistite sa, či nie je potrebné kúpiť nový detský bicykel, pretože ho vaše dieťa v priebehu zimných mesiacov prerástlo. Skontrolujete to jednoducho – ak sa dieťa postaví rozkročmo nad horný rám bicykla, malo by medzi rozkrokom a rámom zostať asi 10 cm miesta. Ak máte pocit, že sa kúpe nového detského bicykla nevyhnete, vyberať môžete zo širokej ponuky na Heureka.sk. Porovnajte parametre a cenu jednotlivých modelov a inšpirujte sa hodnotením a recenziami overených používateľov.
Zdroj: Heureka.sk

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Heureka.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM