Aktualizované Krimi

Rozruch vo Varíne o ulicu Dr. Jozefa Tisu: NAKA obvinila desať obecných poslancov

Obvinenie zasiahlo rovnú desiatku poslancov. Tí sa bránia a podali aj sťažnosť proti vzneseniu obvinenia.

Ilustračný obrázok k článku Rozruch vo Varíne o ulicu Dr. Jozefa Tisu: NAKA obvinila desať obecných poslancov
Zdroj: Google maps/Archív TASR reprofoto

Desať poslancov Varína (okres Žilina) obvinila Národná kriminálna agentúra (NAKA) z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Potvrdil to hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Upozornil na to Spravodajský portál 21 a venujú sa tomu aj aktuality.sk.

Sporný názov ulice

„Konanie naďalej pokračuje, viac informácií k jeho priebehu a stavu preto nie je možné poskytnúť,“ spresnil hovorca.

Podľa portálu vzniesli obvinenie všetkým poslancom, ktorí sa v auguste zúčastnili na zasadnutí obecného zastupiteľstva a nesúhlasili s premenovaním ulice Dr. Jozefa Tisu.

Poslanci reagujú

Dotknutí poslanci využili právo na podanie riadneho opravného prostriedku. V spoločnom stanovisku uviedli, že v zákonnej lehote podali sťažnosť proti vzneseniu obvinenia.

„S uvedeným obvinením zásadne nesúhlasíme. Necítime sa byť vinní z obvinenia, ktoré sa nám kladie za vinu. Zároveň podotýkame, že každý z nás vedie bezúhonný rodinný život a svoj mandát poslanca OZ vykonávame zodpovedne, v súlade s platnou legislatívou a v prospech občanov obce. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie v tejto chvíli nebudeme poskytovať žiadne ďalšie informácie. Tieto médiám poskytne včas právny zástupca obvinených,“ dodali poslanci.

„Konanie naďalej pokračuje, viac informácií k jeho priebehu a stavu preto nie je možné poskytnúť,“ informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Jediná na Slovensku

Ako informuje portál aktuality.sk: „Ulica Dr. Jozefa Tisu vo Varíne je poslednou ulicou na Slovensku pomenovanou po bývalom slovenskom prezidentovi a vojnovom zločincovi.“

Ulica, ktorá rozhádala severskú obec Varín, sa pôvodne nazývala Kamence. „Neskôr niesla názov Ulica Kpt. Ladislava Pfliegela, ktorý bol rodákom z obce Varín. Pfliegel ako jeden z prvých veliteľov po odvelení na ruský front nacistami prebehol k Sovietom a mobilizoval československých zajatcov do boja proti nacistickému Nemecku. Po smrti získal niekoľko štátnych vyznamenaní,“ píšu aktuality.sk

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM