Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Rozhovor s Erikou Jurinovou: Kam sa chystá na dovolenku?

Prvá žena Žilinského kraja Erika Jurinová je nielen političkou, ale aj matkou a manželkou. Vyspovedali sme ju, ako stíha súkromný život, ako sa vyrovnáva so stresom a či zvláda vytvárať teplo domova.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s Erikou Jurinovou: Kam sa chystá na dovolenku?
Zdroj: TASR

Erika Jurinová je momentálne prvou a jedinou slovenskou župankou. Okrem pracovných povinností sa snaží venovať rodine a ak je to možné, aj oddychovať. Čo robí vo svojom voľnom čase, čo má rada a ako je na tom s domácimi prácami? To všetko nám prezradila v neformálnom rozhovore.

Všetci Vás poznajú predovšetkým ako političku, momentálne ako prvú ženu – županku Žilinského samosprávneho kraja. Čo rada robíte vo voľnom čase?

Toho času teraz veľa nemám, ráno o šiestej odchádzam z domu a o pol deviatej večer sa vraciam, takže akurát čas na spánok. Ale keď je to cez víkend možné, rada idem na hory, niekam na bežky alebo turistiku, pri tom si dokážem oddýchnuť. Hory sú moja srdcovka.

Ako relaxujete? Aktívne alebo radšej pasívne?

Čím som staršia, tým viac pociťujem, že mám rada aj ničnerobenie. Keď ideme na dovolenku, tak bez aktivít. Poležať si s knihou a len tak dýchať… Keď je obdobie pracovné či medzipracovné, tak oddychujem aktívne. A to už je jedno, či sú to domáce práce alebo šport.

Stíhate napríklad variť?

Bývame so starkou, svokrou, ktorá našťastie obhospodári kuchyňu cez týždeň a víkendy v nej sú moje.

Akú kuchyňu máte najradšej?

Domácu. Nie som typ, ktorý vie vymýšľať recepty, ale tradičná dobrá kuchyňa, aj tá zdravá mi vyhovuje. Nie som náročný stravník. A z medzinárodnej kuchyne mám rada maďarskú kuchyňu, no nemusí byť štipľavá.

Ako sa vám popri práci županky darí zvládať povinnosti manželky a matky?

Veľmi ťažko. Za tých pár hodín, čo som doma, toho veľa nenamútim a posledné dieťa už tiež dospelo, takže každý si už hľadá takú tú svoju cestu. Najmladšia dcéra je síce ešte doma, keďže chodí na gymnázium, no aj keď už je dospelá, predsa len cítim nad ňou ochrannú ruku. Ale toho času je naozaj málo.
Aj ďalšie dve dievčatá, keď prídu z vysokých škôl, tak si vyžadujú chvíle so mnou, nechcú byť ukrátené o spoločný čas. Ťažko sa to zlaďuje aj zosúlaďuje. Manžel si istým spôsobom za tých sedem rokov zvykol, ale s tým dochádzaním je to ešte náročnejšie. Možno bolo jednoduchšie, keď som na týždeň odišla do Bratislavy, teraz dochádzam každý deň. Môžeme sa spolu rozprávať pol hodinu po tom, čo prídem domov a je čas ísť spať.

V Žilinskom kraji sa stretáva kultúra piatich regiónov. Ktorá z nich vám je najbližšia?

Nezapriem v sebe, že som rodená Oraváčka a ten región je mi kultúrou, folklórom aj hodnotami naozaj veľmi blízky. Tým, že manžel je folklorista, tak sú mi blízke krásy všetkých regiónov. Poznám ich aj obdivujem, ale tá Orava je mi najbližšia.

Ktorých 5 miest v našom kraji máte najradšej?

Choč, Osobitá, Babia hora, Oravský hrad, ale napríklad aj Pribylina.

Je niečo, čo vás milo prekvapilo po nástupe do funkcie županky?

Veľmi som sa bála toho, že prídem na úrad a bude tam strašne veľa ľudí. Takú veľkú organizáciu som nikdy neriadila a milo ma prekvapila tá dynamika. To nasadenie je celkom príjemné, keďže mi neuberá energiu, ale riešenia problémov ma ešte viac štartujú. Beriem to ako také pozitívum. Keď som nastúpila do úradu, tak veľmi príjemne na mňa vplývalo, že všade kam som prišla, som dostala kvety. Ešte nikdy som nezažila toľko kvetov.

Ako zvládate stres?

Tie stresové situácie tu prichádzajú dosť často, ale tým, že som tu zatiaľ dosť krátko, tak myslím, že ich zvládam. Vieme, máme zatiaľ spôsoby ako stres riešiť, ale asi až časom budú odskúšané. Keď som v strese doma a nestíham veci, tak moji blízki trpia. A tu v práci to dúfam takto nie je. Možno tým, že sme tím ľudí, ktorí robia spoločne na veciach a vieme si ten stres rozložiť.

Blíži sa leto, chystáte sa niekam na dovolenku? Aká je pre vás tá ideálna destinácia?

Tradične chodievame s rodinou aspoň na predĺžený víkend do Chorvátska. To je jediný čas, kedy si dokážem prečítať celú knihu. Takže asi tradične do Chorvátska.

Máte nejaký nesplnený sen? Napríklad krajinu, ktorú by ste chceli navštíviť… alebo plány, ktoré by ste chceli zrealizovať?

Ešte ako študentka som bola v Izraeli. Boli sme tam tri týždne. Tak túto krajinu by som chcela znova vidieť. Už som o tom začala rozprávať aj s manželom. Vždy som si tú cestu chcela zopakovať, a teraz posledného pol roka cítim, že už je ten správny čas, kedy by som sa tam rada vrátila.

Aký máte vzťah k móde? V čom sa cítite najlepšie a čo vám naopak vôbec nesedí?

Dobre sa cítim elegantne oblečená, ale rada si oblečiem aj ležérne, športové oblečenie. Keďže mám vyštudovanú Odevnú priemyslovku, kedysi som sa móde veľmi venovala, ale teraz to už nepovažujem za prioritu. Z povinnosti idem do obchodu niečo si na seba kúpiť a priznám sa, že najťažší je pre mňa ten výber.

Ako „odeváčka“ by ste si aj ušili…

Áno, keby bol čas, tak áno. Keď som prestala šiť, tak som mala veľký problém si niečo kúpiť v obchode. Teraz tým, že ten čas je vzácny, tak musím oblečenie nakupovať.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM