Rôzne Správy

Rokovania o platoch v Kia: Odborári chcú už tento rok pre ľudí viac peňazí

V nasledujúcich troch rokoch by mali dostať zamestnanci Kia pridané. Momentálne sa ale hrá, o koľko. Prečítajte si aké má návrhy vedenie spoločnosti Kia a čo na to odborári.

Ilustračný obrázok k článku Rokovania o platoch v Kia: Odborári chcú už tento rok pre ľudí viac peňazí
Zdroj: TASR

Spoločnosť Kia Motors Slovakia navrhla odborovej organizácii prvýkrát v histórii zvýšenie základných platov na trojročné obdobie.

Základná mzda všetkých výrobných zamestnancov by sa v nasledujúcich troch rokoch zvýšila o 15 % bez potreby splnenia akýchkoľvek dodatočných podmienok.

Kia to vidí tento rok na 4,8% zvýšenie

Informoval o tom hovorca spoločnosti Jozef Bačé. Doplnil, že priemerné zvýšenie základnej mzdy o 4,8 % v tomto roku a nárast základnej mzdy o 4,8 % v rokoch 2019 a 2020 zabezpečí celkový rast základnej mzdy o 15 % pre každého výrobného zamestnanca. „Ponuka taktiež zahŕňa predstavenie nových tarifných tried. Viac ako 80 % výrobných zamestnancov sa posunie počas troch rokov do vyššej tarifnej triedy a ich základná mzda sa zvýši celkovo o viac ako 21 %,“ uviedol Bačé.

„Kia Motors Slovakia predložila ponuku, ktorá je s ohľadom na súčasnú situáciu na trhu férová a zodpovedná. Trojročné obdobie ponúka zamestnancom dlhodobú istotu pracovných miest. Návrh zároveň vytvára priestor na investície do výroby nových modelov, ako aj technológií, ktoré zaručia udržateľný rozvoj spoločnosti v čoraz tvrdšej konkurencii na automobilovom trhu. Stabilita tiež poskytne priestor na zlepšovanie pracovného prostredia a riešenie rôznych otázok spojených s prácou, čo jednoročná dohoda neumožňuje,“ vysvetlil prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Kia Motors Slovakia Dae-Sik Kim.

Odborári chcú viac

Predseda Základnej organizácie Odborového zväzu (ZO OZ) KOVO KIA Žilina Miroslav Chládek podotkol, že kolektívne vyjednávanie je prakticky na začiatku. „V prvých dvoch kolách si obidve strany vyjasňovali argumentačnú rovinu. Venovali sme sa viac-menej všeobecnej časti znenia dodatku, o ktorom vyjednávame. A až v utorok (9. 1.) sme predložili náš návrh, ako si my predstavujeme zvýšenie miezd pre zamestnancov pre rok 2018,“ povedal Chládek.

Odborári podľa neho žiadajú, aby sa tarifné mzdy výrobných zamestnancov zvýšili o 10 % a aby mohli zamestnanci nad rámec zákona čerpať dovolenky podľa odpracovaných rokov. „Ďalší náš návrh bol dať zo sociálneho fondu príspevok pre zamestnancov, ktorí odchádzajú zo zdravotných dôvodov. Keď porovnáme náš návrh s návrhom firmy, rozdiel je ten, že firma navrhuje v roku 2018 zvýšenie taríf o 4,8 %, ale my navrhujeme zvýšenie o 10 %. Toto je jediný porovnateľný parameter po treťom kole, v ostatných veciach si musíme zjednotiť metodiku,“ dodal Chládek.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM