Správy

Realita v Žiline: Sochy velikánov vytlačili nákupné centrá!

Sochy Ľudovíta Štúra a Andreja Hlinku museli v Žiline ustúpiť obchodným domom. Kým Štúrovu v októbri 2012 definitívne umiestnili do parku na Bôriku, Hlinkova stále stojí na dočasnom mieste pred budovou Považskej galérie umenia.

Ilustračný obrázok k článku Realita v Žiline: Sochy velikánov vytlačili nákupné centrá!
Zdroj: Dnes24.sk

Po takmer piatich rokoch, keď ju museli premiestniť, lebo zavadzala pri výstavbe obchodného domu Mirage, sa však dočkala aspoň nového označenia. Nápis na dočasnom betónovom podstavci „Andrej Hlinka 1864 – 1938“ stál 1650 eur a zaplatila ho Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra, ktorej zakladajúcim členom je aj mesto Žilina.

Hlinka musel ustúpiť obchodnému domu

Päťmetrová bronzová socha Andreja Hlinku pôvodne stála na rovnomennom námestí v priestore dnešného dolného vstupu do obchodného domu Mirage.

„Na pôvodnom podstavci bol nápis Andrej Hlinka – Otec národa. V novembri 2009 bola socha v súvislosti s výstavbou obchodného domu premiestnená na druhú stranu námestia pred budovu Považskej galérie umenia, no pôvodný podstavec a nápis na ňom boli zničené. Po postavení obchodného domu sa mala socha vrátiť na pôvodné miesto, čo sa však nestalo,“ povedal hovorca mesta Pavol Čorba.

Dodal, že mesto iniciovalo znovu označenie sochy pri príležitosti 150. výročia narodenia tohto významného slovenského politika a kňaza. Za Hlinkovu sochu, ktorej autorom je akademický sochár Ladislav Berák, zaplatila Žilina pred dvadsiatimi rokmi 5,1 milióna slovenských korún (takmer 170-tisíc eur). Päťmetrovú sochu, ktorá gestom naznačuje lásku Hlinku k svojmu národu, slávnostne odhalili 17. septembra 1994 pri celonárodných oslavách 130. výročia narodenia Andreja Hlinku.

Miliónovú sochu odhaľoval Slota

Sochu Ľudovíta Štúra, ktorá pôvodne stála na mieste dnešného žilinského Auparku a potom šesť rokov ležala na parkovisku medzi trolejbusmi, v októbri 2012 postavili do parku na žilinskom Bôriku a dovtedajší Sad mieru premenovali na Park Ľudovíta Štúra. Päťmetrová bronzová socha stála 14 miliónov slovenských korún (465-tisíc eur) a prvýkrát ju odhalil Ján Slota ešte v septembri 2002 na vtedajšom Štúrovom námestí.

O rok neskôr však na Slotov podnet Štúrovo námestie Žilina predala investorovi dnešného obchodného centra Aupark. Sochu v roku 2006 dočasne odpratali do areálu mestského dopravného podniku, aby sa nepoškodila pri výstavbe.

Pôvodne sa hovorilo aj o umiestnení sochy Štúra do akéhosi átria priamo v Auparku, s tým však nesúhlasili jej autor Ladislav Berák, ani súčasné vedenie mesta. Osadenie sochy v Parku Ľudovíta Štúra zaplatil Aupark, investora obchodného centra spoločnosť HB Reavis to stálo 11 400 eur.

foto: ilustračné

Sochy velikánov vytlačili nákupné centrá
2
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM