Iveta Hrabovská Rôzne

RADY A TRIKY: Ako zatočiť so zákernými kliešťami...

Ak zvyknete chodiť v lete do prírody, tak pozor! Hrozí vám nebezpečenstvo, že si domov prinesiete nechcený suvenír. Prezradíme, čo robiť, ak si na tele nájdete kliešťa a v akých lokalitách je ich najviac infikovaných.

Jednou z najznámejších chorôb, ktoré kliešte prenášajú, je Lymeská borrelióza. Kliešť trávi väčšinu svojho života na zemi alebo vo vegetácii a striehne na svoju korisť na steblách trávy, alebo v nízkom poraste kríkov.

"Na Slovensku je na Lymskú borreliózu premorených približne 10% kliešťov. Všeobecne platí, že čím dlhšie je kliešť prisatý, tým väčšia je pravdepodobnosť prenosu infekcie“, približuje Mária Avdičová, vedúca Odboru epidemiológie RÚVZ, Banská Bystrica.

[blockquote]Aby sa nákaza preniesla z infikovaného kliešťa do organizmu, je potrebných minimálne 12, podľa niektorých odborných údajov 24 a viac hodín. [/blockquote]

4 štádiá ochorenia[/si­ze][/color]

Ochorenie prebieha v niekoľkých štádiách. Prvé štádium je charakteristické typickým kruhovým, alebo mapovitým začervenaním s centrálnym vyblednutím v mieste prisatia kliešťa. Toto sa môže postupne rozširovať, prípadne sa zjaviť aj na iných miestach.

Druhé a tretie štádium choroby môže nasledovať pri neliečenom ochorení a prejavuje sa postihnutím centrálneho nervového systému (bolesti, zmeny citlivosti), kĺbov, srdcového svalu a obličiek.

Choroba môže prebiehať aj s ľahkým klinickým obrazom, alebo úplne bezpríznakovo.

[blockquote]Čas od nákazy po prepuknutie prvých príznakov sa pohybuje pre prvé štádium choroby v rozpätí 3–32 dní, ojedinele 180 dní, pri neskorých štádiách je to niekoľko mesiacov až rokov. [/blockquote]

Liečba[/size][/co­lor]

Jediný spôsob liečby ochorenia je liečba antibiotikami. U klinicky závažných foriem ochorenia je potrebná aj hospitalizácia. Treba rátať s tým, že liečba je väčšinou dlhodobá. Na rozdiel od kliešťového zápalu mozgu, ktorý je takisto prenášaný na človeka kliešťom, a je možné mu predchádzať očkovaním, sa pri borrelióze očkovanie zatiaľ nevykonáva pretože neexistuje vhodná očkovacia látka“, konštatuje Avdičová.

Typy ako sa chrániť[/size][/co­lor]

K základným preventívnym opatreniam patrí najmä vhodný odev pri pobyte v prírode (dlhé nohavice, tričká a bundy s dlhými rukávmi), vhodná obuv, či použitie repelentov. Po návrate z prírody je potrebné dôkladne si prehliadnuť celé telo, vrátane vlasov.

Ako kliešťa odstrániť[/si­ze][/color]

V prípade prisatia kliešťa ho bez problémov odstránime, keď ho chytíme pinzetou tesne pri koži a kývavými pohybmi z boka na bok ho vykývame.

V žiadnom prípade nenatierame kliešťa žiadnymi masťami, olejmi, či alkoholovými esenciami, pretože zvyšujeme možnosť preniknutia väčšieho množstva infekcie do organizmu.

Po vybratí kliešťa, miesto, kde bol prisatý, vymyjeme mydlom, vypláchneme čistou vodou a potrieme dezinfekčným prostriedkom.

[blockquote]In­fikované kliešte sa vyskytujú prakticky na celom území Slovenska, na západnom Slovensku sú však najviac v okrese Dunajská Streda, Topoľčany, Nitra, Nové Zámky a Trnava. Na strednom Slovensku je to Žilina, okres Banská Bystrica, Čadca, Martin, Považská Bystrica a na východnom Slovensku okres Humenné, Michalovce, Poprad, Prešov a Svidník.[/bloc­kquote]

Foto:tasr

Bacha na jedlo v horúčavách: Rady, ako si nespackať leto… Viac [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.138366_Bacha-na-jedlo-v-horucavach:-Rady,–ako-si-nespackat-leto---]TU[/link] Alergici majú zlé časy: Žilina na druhom mieste. Viac [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.138180_A­lergici-maju-zle-casy:-Zilina-na-druhom-mieste]TU[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM