RADY A TIPY: Na čo sa zamerať pri kúpe čerstvých húb

Polievka z kozákov, hovädzie na kuriatkach či praženica z dubákov. Aj takýmto chúťkam môžeme podľahnúť, keď na trhu natrafíme na hubára, obklopeného najrôznejšími druhmi húb. Kúpa čerstvých húb je síce veľkým lákadlom, otrava a výplach žalúdka zas z

Iveta Hrabovská

Od hubára pýtajte osvedčenie[/si­ze][/color]

Po vydarenej a bohatej sezóne sa určite nejeden hubár pohráva s myšlienkou speňažiť svoj úlovok. Dostať sa s hubami legálne na trh však nie je také jednoduché. Sortiment zbieraných húb, ktorý je možné kúpiť na trhoviskách je presne a prísne vymedzený. Povolený je výlučne predaj len ľahko poznateľných druhov.

Huby nemôže predávať kto chce a kdekoľvek. Sú na to presne určené miesta a to trhoviská. „Predajca musím vlastniť oprávnenie na predaj, ktoré podľa zákona a na základe skúšok vydáva krajský hygienik. V tomto osvedčení sa presne uvádza, ktoré druhy húb môže predajca zákazníkom ponúkať,“povedal mykológ Ján Pagáč.

Pekná huba – dobrá huba[/size][/color]

Okom laika môžeme zhodnotiť kvalitu húb, ak si ich dôkladne prezrieme. Nemali by byť nahnité, napadnuté larvami hmyzu, premočené alebo iným spôsobom znehodnotené.// „Nevhodným skladovaním huby rýchlo strácajú nielen vzhľadové i chuťové vlastnosti, ktoré si pri nich najviac ceníme, ale môže tiež dôjsť k tvoreniu toxínov,“// doplnil Pagáč.

Pozor na sušené huby![/size][/co­lor]

Čo sa týka sušených húb, tie sa na trhoviskách predávať zásadne nesmú. Sušené huby sa môžu predávať len v priehľadných, riadne uzatvorených obaloch. Na štítku musí byť uvedený názov húb, množstvo, cena, meno zberateľa s adresou, menovite zodpovedné osoby, záručná doba a údaj o testovaní tovaru.

Smrť číha za každým stromom[/size][/co­lor]

Každoročne na otravu húb zomrie okolo 10 ľudí. Ľahostajnosťou a neznalosťou vznikajú rodinné tragédie. Každý, kto vstupuje do lesa, by si mal uvedomiť, že za každým stromom môže číhať smrť! „Pre zberaťeľov musí platiť zásada: Zbieram len tie huby, ktoré dobre poznám – všetky ostatné nechávam na mieste. Ak si niesme nejakou hubou istí, zájdeme za odborníkom alebo do hubárskej poradne,“ dodal Pagáč. Doslova sa treba jedovatým hubám vyhýbať. Neodporúča sa ich ani ochutnávať, aby sme si nezapríčinili zdravotné ťažkosti.

[blockquote]Ur­čovanie húb je náročná záležitosť, preto ak si nie ste istí, navštívte hubársku poradňu v Makovického dome, a to každý pondelok od 14:00 hod.[/blockquote] Ak by ste mali chuť sami si ísť nazbierať huby, ponúkame vám článok s overenými lokalitami v Žiline a okolí. [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.139034_Hu­barska-sezona-v-plnom-prude:-Kde-v-okoli-ich-najdete---]TU[/link]

Autor: Zuzana Hrabovská Foto: tasr

Tento článok nie je možné komentovať.