Iveta Hrabovská Rôzne

RADY A TIPY: Ako mať bezpečnú jazdu a zimu bez nehôd

S príchodom zimy dochádza k zvýšenému počtu dopravných nehôd. Hmla, husté sneženie, teploty pod nulou a klzké cesty sa podieľajú na vzniku kolíznych situácií. Málokto si však uvedomuje finančné dôsledky nehôd a kolízií, nehovoriac o trvalých zdravotných následkoch či či stratách na životoch.

Ilustračný obrázok k článku RADY A TIPY: Ako mať bezpečnú jazdu a zimu bez nehôd
Foto: Iveta Hrabovská

Zaplatiť pokutu je v takýchto prípadoch to najmenej, kým poplatky za zdravotné následky iného účastníka nehody sa môžu vyšplhať na tisícky eur.

Pokuty za neprezuté pneumatiky a ľad, či sneh

Teraz je práve obdobie ideálne na sezónnu kontrolu vozidiel. Čas ušetrí spojenie takejto kontroly spolu s výmenou pneumatík. Netreba to podceňovať, veď takáto sezónna prehliadka vyjde v konečnom dôsledku na menej ako platenie pokút.

„Za nepoužitie zimných pneumatík je možné uložiť pokutu 60€. Neodstránenie ľadu a snehu, ktorý by sa mohol počas jazdy uvoľniť vyjde vodiča tiež na 60 eur. Nepoužitie svetiel za zníženej viditeľnosti ďalších 60€ a nepoužitie svetiel do hmly 30€,“ doplnila Jana Balogová, krajská policajná hovorkyňa.

Ak je vozidlo technicky nespôsobilé na cestnú premávku, policajt je oprávnený zadržať osvedčenie o evidencii vozidla. K bezpečnej jazde prispieva aj kontrola bŕzd a batérie. Skontrolovať odporúčame aj osvetlenie, funkčnosť stieračov a doplniť nemrznúcu kvapalinu. Jednoducho, treba pripraviť svojho tátoša na jazdu v sťažených, zimných podmienkach.

Polícia radí

Na šoférovanie sa treba sústrediť a nerozptyľovať sa inými činnosťami. Na dlhé trasy sa púšťať oddýchnutý a nepreceňovať svoje schopnosti. Ak jazdí niekoľko vozidiel za sebou, v prípade použitia svetiel do hmly odporúčame, aby ich použili vodiči jazdiaci prví a poslední v kolóne. Predíde sa tým zbytočnému oslepovaniu ďalších vodičov.

„Hmlové svetlá smie vodič použiť za hmly, dažďa alebo sneženia. K bezpečnosti v takýchto prípadoch prispieva aj zníženie rýchlosti na klzkom povrchu vozovky na potrebnú mieru. Dôležité je zvýšiť vzdialenosť medzi vozidlami, aby bolo možné včas zareagovať a predísť kolíznym situáciám,“ upozorňuje Balogová.

Rýchlosť, jedna z príčin vzniku nehôd

„Keďže rýchlosť je spolu s ďalšími faktormi jednou z hlavných príčin dopravných nehôd, vodičov upozorňujeme na povinnosti súvisiace s jej dodržiavaním,“ povedala Balogová.

Vodič je povinný rýchlosť jazdy prispôsobiť najmä svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla a nákladu, poveternostným podmienkam, stavu a povahe vozovky a iným okolnostiam, ktoré možno predvídať. Taktiež podľa zákona o cestnej premávke vodič smie jazdiť len primeranou rýchlosťou, aby bol schopný zastaviť vozidlo na vzdialenosť, na ktorú má rozhľad.

Jazda primeranou rýchlosťou má prednosť pred ustanovením o najvyšších povolených rýchlostiach, prípadne pred rýchlosťou ustanovenou dopravnou značkou. Vodiči sú povinní znížiť rýchlosť jazdy napríklad na neprehľadných miestach, pri zníženej viditeľnosti. Teda všade tam, kde je vzdialenosť na ktorú majú rozhľad, obmedzená dosahom svetlometov vozidla. To znamená, že zákonom, respektíve dopravnou značkou povolené rýchlosti sú najvyššie, ktoré zákon alebo značka povoľuje. Pre vodičov z toho vyplýva, že pokiaľ mu to vyššie popísané okolnosti nedovoľujú, musí znížiť rýchlosť jazdy.

Pripomíname vodičom, ak sa chcú vyhnúť pokute, v obci treba dodržiavať rýchlosť 50 km/h, mimo obce 90 km/h a na diaľnici platí rýchlosť 130 km/h. Všetci pasažieri vozidla musia byť pripútaní vpredu aj vzadu bezpečnostnými pásmi. Netreba zabúdať ani na deti, tie musia sedieť pripútané v detských sedačkách.

Pitný režim vodičov nielen v letných mesiacoch by nemal obsahovať alkoholické nápoje. Rovnako svoje schopnosti by vodiči za volantom nemali znižovať omamnými látkami. Pred cestou si treba skontrolovať doklady od vozidla – zákonné, alebo aj havarijné poistenie.

Aj nepovinná výbava môže prísť vhod

Polícia ďalej odporúča mať v aute napríklad ťažné lano, štartovacie káble, ale aj náhradné žiarovky a nemrznúcu vodu do ostrekovačov. Síce nie sú povinnou výbavou vozidla, ale môžu prísť vhod práve v najneočakáva­nejšej chvíli. Najmä v zimnom období, keď sa vodiči chystajú na dlhšiu cestu, je dobré mať v aute deku alebo teplejšie oblečenie pre prípad, ak by sa dostali do kolóny.

Sneh, ľad a námraza sa podpisujú pod mnoho „ťukancov“ na vozidlách. Ide o škodové udalosti, ku ktorým nie potrebné volať políciu. Vodičom preto odporúčame mať v aute tlačivo Správu o nehode. Je dobré ju už vopred vyplniť. Stáva sa, že keď naozaj dôjde ku vzniku škodovej udalosti, človek je v strese alebo v šoku a nepodarí sa mu vyplniť tlačivo presne, prípadne niektoré údaje zabudne vyplniť.

Tieto, ale i mnoho ďalších rád môže prispieť k bezpečnej jazde nás všetkých. Úlohou polície je pomáhať a chrániť, no každý jeden účastník cestnej premávky by mal prispieť svojim zodpovedným konaním. Veď každý z nás chce prísť do cieľa svojej cesty živý a zdravý.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM