Soňa Vanovčanová Kultúra

Pútavé tipy na tento týždeň: TOP sedmička, kam v Žiline za zábavou

Kam sa dá ísť zabaviť počas tohto týždňa? Vybrali sme pre vás sedmičku podujatí nielen pre dospelých.

Ilustračný obrázok k článku Pútavé tipy na tento týždeň: TOP sedmička, kam v Žiline za zábavou
Zdroj: TASR

Kino:

Western

Utorok 29. 5., 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Meinhard je samotársky robotník, ktorý z diaľky pozoruje život s nečitateľným úsmevom. Nikde sa necíti doma, preto mu nerobí problém prijať prácu v zapadnutom kúte Bulharska. Odľahlá divočina, jazyková bariéra a cudzinci, ktorí o ňom nič nevedia, umožňujú Meinhardovi rozprávať o sebe iný príbeh a vystupovať ako hrdina a ochranca slabých. Na mieste, kde si ľudia lepšie rozumejú bez slov, pocíti naliehavú túžbu niekam patriť. Aj za cenu toho, že si znepriatelí krajanov, ktorí na domorodcov pozerajú zvrchu a nijako sa nenamáhajú udržovať dobré vzťahy. Pokorný film o obyčajných ľuďoch a neskrotenom mieste mimo civilizácie.
Western – Valeska Grisebach / D, BG, AT / 2017 / 119 min / české titulky

Stand up show:

3T V DIVADLE

Pondelok a Utorok, 28 a 29. mája, 19.00 hod., Mestské divadlo v Žiline

Majstri situačného a improvizačného divadla Tri tvorivé tvory? Juraj „Šoko" Tabaček, Lukáš „Pucho" Púchovský a Stanislav „Stanley" Staško opäť na našich divadelných doskách. Nová a nepredvídateľná divadelná improvizácia, spoločné dobrodružstvo hercov a divákov, cesta do krajiny fantázie a temných zákutí ľudskej predstavivosti, kde neplatia žiadne obmedzenia, premiéra a derniéra zároveň. Neopakovateľný zážitok z tvorivého procesu a vzniku predstavenia priamo pred očami divákov.

Koncert:

Chasidské piesne

Utorok 29. 5., 19.00 hod., Nová synagóga v Žiline

Unikátna a dlhodobá umelecká spolupráca bratislavského rabína a popredných osobností nášho hudobno- interpretačného umenia. Pozývame vypočuť si tradičné formy s netradičnými presahmi „…od starého k novému, od ľudového k džezovému, od sakrálneho k sekulárnemu…“ (Juraj Kušnierik).
Baruch Myers – klavír, spev; Jozef Lupták – violončelo; Miloš Valent – husle, viola; Boris Lenko – akordeón

Pre deti:

Čitateľský maratón

Streda, 30. mája, od 9.00 – 15.00 hod., OC Aupark Žilina

Jedenásty ročník celoslovenského maratónu v čítaní detí organizuje Linka detskej istoty pri SV UNICEF a Krajská knižnica v Žiline.

„Hlasné čítanie poskytuje nielen bežné výhody čítania ako rozvíjanie predstavivosti a rozširovanie slovnej zásoby, ale má aj priaznivý vplyv na dýchanie a sústredenie. Deti ľahšie sledujú text a nepreskakujú ako pri čítaní potichu,“ povedala Janka Zurovacová, knihovníčka Krajskej knižnice v Žiline.

Minulý rok na rôznych miestach Slovenska čítalo dohromady až 46 040 detí. Tento rok sa budeme snažiť číslo prekonať spolu s deťmi zo základných škôl zo Žiliny a okolia. Deti budú čítať knihy obľúbených súčasných slovenských autorov a povzbudzovať ich bude režisér Anton Šulík, riaditeľ Mestského divadla Žilina, canisterapeutka Martina Michalková so svojimi Snežienkami, básnik Goran Lenčo a ďalší knihovníci z Krajskej knižnice v Žiline. Príďte ich podporiť aj Vy.

Divadlo:

Triedny nepriateľ

Streda, 30. mája, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Úspešný film slovinských autorov Nejca Gazvodu, Roka Bičeka a Janeza Lapajne Triedny nepriateľ sa stal predlohou pre rovnomennú divadelnú adaptáciu z pera Michaely Zakuťanskej. Triedny nepriateľ je citlivá dráma o problematickom období dospievania, o dôležitosti výchovy, ktorá nás dokáže pripraviť na život aj s ťažkými situáciami, ktoré prináša. O zradnosti a nebezpečenstve jednoduchých riešení a súdov, ktoré sme často náchylní prijímať – a možno najviac práve v mladom veku.

Účinkujú: B. Zachar, I. Kubáčková, A. Nováková, M. Koleják, J.Oľhová, j. Dobrík, T. Peršić, I. Pagáčová, B. Bačo, M.Tomasy, A. Arce AH Réžia: Júlia Rázusová

Pohybová intervencia do výstavy:

Definitívne otvorenie tela

Streda 30. 5., 13.00 – 19.00 hod., Nová synagóga

Tak ako 24 asfaltovo-sklenených veží Dalibora Baču v sebe obsahuje možnosť pádu ako svoj východiskový prvok, tak aj prítomnosť troch tiel v ich tesnej blízkosti v sebe obsahuje možnosť zranenia v dôsledku ich možného pádu. V tom spočíva východisko fyzickej intervencie do výstavy Definitívne nedokončené. Ide tu však o odhodlanie, vedomú účasť, definitívne otvorenie tela, vystavenie sa možnosti tomuto pádu bez akejkoľvek ochrany alebo scenára úteku. Takto otvorené telo je telo, ktoré je obrazom, nie zobrazením niečoho. Táto fyzická intervencia je súčasťou tvorivého procesu na pripravovanej „performatívnej eseji“ Jara Viňarského pod názvom The Touch of the Open. Intervencia sa bude odohrávať počas šiestich hodín v otváracej dobe Novej synagógy. Tri telá: Jaro Viňarský, Tomáš Janypka, Matthew Rogers

Kultúrne podujatie:

Staromestské slávnosti

Štvrtok – Sobota, 31. máj – 2. jún, Hlinkovo námestie

24. ročník Staromestských slávností spojený s kultúrnym programom, stánkovým predajom a predajom občerstvenia. Aj tento rok prinesú do ulíc mesta množstvo zábavy, hudby, remesiel i viaceré sprievodné podujatia. Na pódiách predstaví množstvo umelcov i rôzne hudobné žánre.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM