Soňa Vanovčanová Kultúra

Prvý adventný víkend v Žiline je pred nami: Kam za zábavou v meste?

Pracovný týždeň sa chýli ku koncu a prichádza čas zaslúženého oddychu. Prinášame vám niekoľko tipov, ako môžete stráviť svoj voľný čas v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Prvý adventný víkend v Žiline je pred nami: Kam za zábavou v meste?
Zdroj: TASR

Divadelné predstavenie

Piatok, 30. novembra, o 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Holuby
Popredný súčasný nemecký dramatik David Gieselmann napísal hru Holuby na objednávku berlínskeho divadla Schaubühne am Lehniner Platz. Je prvým dielom „Trilógie zmiznutia“. Tento súhrnný názov je tematickou svorkou troch obsahovo nezávislých hier (Holuby / Nepravý zajac / Problémový(atický) medveď). Situačná komédia Holuby je sondou do vzťahov skupiny ľudí, ktorých spájajú ekonomické a rodinné väzby a každodenný stereotyp a je výbornou ukážkou, ako sa dá s veľkou dávkou zmyslu pre humor vystihnúť takzvaná „kríza stredného veku“ – jednotlivca i súčasnej západnej spoločnosti zároveň.

Koncert a párty

Piatok, 30. novembra, o 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

GERGAZ showcase: Himalayan Dalai Lama, Fallgrapp DJ set, Petijee DJ set
GERGAZ je slovenský label, ktorý vznikol pred 10 rokmi so zámerom vydávať inštrumentálne beaty a downtempovú elektroniku. V rámci minioslavy vám táto značka prinesie koncert českej skupiny Himalayan Dalai Lama. Viac ako rok práce, retro analogové syntetizátory, melanchólia a tanečná energia – to je ich nový album Orange Coloured Rose Leaves, ktorý GERGAZ vydal v októbri. Po koncerte bude večierok pokračovať selekciami pod taktovkou Jureša zo skupiny Fallgrapp a Petijeeho.

Bábkové divadlo pre deti

Sobota, 1. decembra, o 15.00 a 17.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Odivo: Divočiny
Bábková rozprávka o radosti z vystrájania pre deti aj dospelých, ktorá vznikla voľne na motívy knihy Tam, kde žijú divé zvery od amerického ilustrátora a spisovateľa Maurica Sendaka. Rozprávka o obyčajnom Maxovi s neobyčajnou fantáziou. A o jeho mačke. A o divočinách. A o množstve iných vecí, ktoré sa zmestia do jedného červeného vozíka. Všetky divočiny dopĺňa neslýchaná živá hudba – vibrafón, gitara a bicie. Tešiť sa môžete na raritné bábky z bicyklových súčiastok a zo samorastov z rôznych kútov sveta. Vhodné pre deti od 5 rokov.

Z tvorby prof. Nosáľa

Sobota, 1. decembra, o 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Umelecký súbor Lúčnica – Z tvorby prof. Štefana Nosáľa
Vychádzajúc z bohatých umeleckých tradícií nášho ľudu, z prostredia roľníckeho, pastierskeho i remeselníckeho, sa chceme týmto myšlienkam priblížiť v scénickom tvare dnešného programu. Prinášame vám v ňom výber z najúspešnejších tanečných choreografií z tvorby profesora Štefana Nosáľa (1927 – 2017), dlhoročného umeleckého šéfa Lúčnice, ktorého nedožité 91 narodeniny si v tomto roku s úctou pripomíname.

Choreografia: prof. Štefan Nosáľ Hudba: Svetozár Stračina, Igor Bázlik, Zdenko Mikula, Peter Parničan, Róbert Puškár, Marián Veselský, Jaroslav Krček, Martin Čorej Návrhy kostýmov: Šarlota Kiššová, Dagmar Roháčová Scéna: Ján Ťapák

Účinkuje: Tanečný súbor, orchester a spevácka skupina Lúčnice

Divadelné predstavenie

Sobota, 1. decembra, o 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla v Žiline

Ilúzie
Ivan Vyrypajev patrí medzi neprehliadnuteľných súčasných dramatikov na ruskej aj európskej scéne. Po úspechu hry Opití uvádzame jeho ďalší výnimočný text Ilúzie. Každou svojou hrou hľadá Ivan Vyrypajev nový spôsob komunikácie medzi javiskom a hľadiskom, nový vzťah herca a diváka. To obzvlášť platí pre hru Ilúzie, ktorú autor označil ako komédiu. Spolu s hercami prechádzame príbehmi dvoch manželských párov, ktorí sa pred smrťou vyznávajú zo vzájomných citov a rekapitulujú svoj končiaci sa život. Realita sa prelína s ilúziami. Má vôbec zmysel znovu interpretovať svoj život? Je láska silnejšia než smrť? Existuje niečo nemenné v tomto studenom vesmíre? Predsa len musí byť niečo stále, pretože odkiaľ by sa potom vzala nestálosť?

Prednáška

Nedeľa, 2. decembra, o 19.00 hod., Stanica Žilian – Záriečie

Cestovateľské kino: Azorské ostrovy – raj v Atlantiku
Deväť „kúskov“ zeme vynárajúcich sa z oceánu. Kopce vyzerajú ako potiahnuté zeleným zamatom a všetko kvitne ako divé. Dedinky a mestečká vďačiace sopkám za ojedinelú romantickú architektúru. Ananásové a čajové plantáže, tropická vegetácia a jazerá v kráteroch sopiek. Z hlbín zeme na mnohých miestach vyviera sírny dym či vytekajú bohaté minerálne pramene. Ostrovy sopečného pôvodu, ktoré niektorí považujú za pozostatky bájnej Atlantídy, zostávajú stále neznáme… o to väčší zážitok môžete mať z ich návštevy aj vy. Azorskými ostrovmi vás prevedie cestovateľ Zdenko Somorovský.

Vianočné trhy v Žiline

Sobota 1. decembra

  • 18.00 Bathory (Divadlo Kapor na scéne)
  • 20.00 Ditch the Fridge

Nedeľa 2. decembra

  • 18.00 Vianoce na Kysuciach (Helena Záhradníková a Roman Bielik)
  • 20.00 Závodské ženy

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM