Iveta Hrabovská Správy

Prvá etapa kamerového systému v Žiline úspešne zrealizovaná

Mesto Žilina úspešne zrealizovalo projekt „Modernizácia a doplnenie kamerového systému – I. etapa“ s cieľom prispieť k predchádzaniu kriminality (lúpežiam, prepadnutiam či výtržníctvu) v meste a zvýšiť podiel odhalenia kriminálnej činnosti.

Ilustračný obrázok k článku Prvá etapa kamerového systému v Žiline úspešne zrealizovaná
Foto: Iveta Hrabovská

Projekt bol financovaný z rozpočtu Mesta a dotáciou zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Dodávateľská spoločnosť, vybraná prostredníctvom elektronickej aukcie, zabezpečila dodávku, montáž a spustenie 17 kamier (z toho 10 otočných), ktoré boli inštalované v centre mesta.

„Skúsenosti z iných slovenských miest aj zo zahraničia potvrdzujú, že zavedenie kamerového systému v najrizikovejších a najfrekventova­nejších lokalitách mesta významne prispieva k predchádzaniu kriminality a inej protispoločenskej činnosti. Neustálym monitorovaním rizikových lokalít sa dá nielen predchádzať kriminálnej činnosti, ale aj celkovo prispieť k zníženiu miery negatívnych javov v spoločnosti. Kamery boli nainštalované na najfrekventova­nejších miestach a v uliciach v centre Žiliny, aby zvýšili bezpečnosť verejnosti," povedal primátor mesta Žilina Igor Choma.

Rozpočet vyše 110 tisíc eur

Rozpočet projektu „Modernizácia a doplnenie kamerového systému Mesta Žilina – I. etapa“ pozostával z finančných prostriedkov Mesta vo výške 105 935,56€ a zo štátneho príspevku vo výške 8000€. Projekt sa realizoval od apríla do decembra 2012.

V súčasnosti na kamerový systém obsluhujú zamestnanci Mestskej polícii Žilina, ktorí dohliadajú 24 hodín denne na poriadok a bezpečnosť v uliciach mesta. Mesto Žilina sa bude uchádzať o dotáciu aj v roku 2013 a bude rozširovať kamerový systém o ďalšie kamery, ktoré prispejú k úspešnému odhaľovaniu priestupkov na území mesta Žilina.

Tento projekt podporili Rada vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality a Obvodný úrad v Žiline.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM