Správy

Problematické stromy v Žiline mesto vyrúbe: Nahradí ich nová zeleň

Dreviny tienia Žilinčanom do bytov a niektoré sú pre svoj zlý stav dokonca nebezpečné. Mesto avizuje výrub aj novú výsadbu.

Ilustračný obrázok k článku Problematické stromy v Žiline mesto vyrúbe: Nahradí ich nová zeleň
Zdroj: TASR/AP

Dreviny a krovitý porast, ktorý v najbližších dňoch vyrúbu na pozemkoch mesta Žilina, nahradia 192 vzrastlými drevinami. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka odstránia dreviny v zmysle zákona a na základe rozhodnutia orgánu ochrany prírody.

Stromy tienia do bytov

Doplnil, že 70 drevín v Žiline a jej mestských častiach odstránia na základe podnetov od občanov. „Okrem toho bude vyrúbaných aj 810 metrov štvorcových (m2) krovitého porastu. Dreviny rastú v tesnej blízkosti nehnuteľností a spôsobujú nadmerné tienenie bytových priestorov, poškodzovanie nehnuteľností koreňovým systémom alebo korunou drevín,“ uviedol Miškovčík.

Podotkol, že mnohé stromy v zlom zdravotnom stave sa nachádzajú na frekventovaných miestach, čím sa zvyšuje nebezpečenstvo pre zdravie ľudí a majetok. „Popadané konáre napríklad v minulom roku poškodili osobné automobily. Pravidelné ošetrovanie drevín orezom so sebou prináša aj riziká, keďže sa zmenšuje plocha koruny stromov na minimum, v dôsledku čoho neplnia dostatočne svoje mikroklimatické funkcie,“ skonštatoval hovorca mesta.

Nová výsadba

Vyrúbané dreviny nahrádza mesto drevinami s vhodnejším druhovým zložením pre daný typ územia.

„Ide o rôzne druhy javorov, višní, brestu, hrabov či platanov. V aktuálnom roku je naplánovaná aj výsadba 638 drevín na území mesta Žilina ako súčasť realizovaného projektu financovaného z Nórskych fondov,“ dodal Miškovčík.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM