Iveta Hrabovská Rôzne

Pripomenuli si obete holokaustu

Na židovskom cintoríne v Žiline sa dnes uskutočnila pietna slávnosť venovaná miliónom obetí holokaustu z čias druhej svetovej vojny a vyčíňania nacistického režimu.

// „V Žiline žilo pred druhou svetovou vojnou približne 3000 Židov. Väčšina sa už nikdy nevrátila z koncentračných táborov. Tí, ktorí priam zázrakom prežili, sa už nemali ku komu a kam vrátiť, preto sa nechtiac rozpŕchli po svete. Dnes nás tu je sotva pol stovky, no napriek tomu nezabúdame na našich predkov,“// uviedol predseda Židovskej náboženskej obce v Žiline Pavel Frankl.

Pravidelné pripomínanie vojnových hrôz má podľa neho stále aktuálny význam.// „Žiaľbohu, dennodenne sa presviedčame, že ľudstvo je asi nepoučiteľné. Stačí si spomenúť, čo sa dialo pred pár rokmi na Balkáne či súčasnú situáciu v niektorých afrických krajinách,“// dodal Frankl.

Súčasťou tradičného podujatia, na ktoré hostitelia zakaždým pozývajú svojich rodákov a ich potomkov, bola aj prednáška o budúcnosti budovy žilinskej Neologickej synagógy. Tamojšie občianske združenie Truc sphérique sa s odhodlaním pustilo do rekonštrukcie vzácneho architektonického objektu. Po uvedení do pôvodného stavu ho chce premeniť na kultúrno-spoločenské centrum.

Žilina24/TASR

Leto v Žilinskom kraji plné dobrodružstva a relaxu. Viac [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.137722_Le­to-v-Zilinskom-kraji-plne-dobrodruzstva-a-relaxu---]TU[/link] O letnej akcii policajtov sme Vás informovali [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.137720_Let­na-akcia-policajtov–Budu-vsade]TU[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM