Správy

Primátor udeľoval ocenenia na radnici: Medzi ocenenými je aj Peter Sagan

Primátor Igor Choma udelil na starej radnici čestné občianstvo mesta Žilina za rok 2014, Cenu mesta "in memoriam" a Uznanie za zásluhy o rozvoj a reprezentáciu mesta Žilina.

Ilustračný obrázok k článku Primátor udeľoval ocenenia na radnici: Medzi ocenenými je aj Peter Sagan
Zdroj: Dnes24.sk

Čestné občianstvo mesta Žilina za rok 2014 v pondelok na pôde starej radnice udelil primátor Žiliny Igor Choma výtvarníkovi Rudovi Sikorovi, Cenu mesta Žilina „in memoriam“ fotografovi Dežovi Hoffmanovi a Uznanie za zásluhy o rozvoj a reprezentáciu mesta Žilina akademickému maliarovi Stanovi Lajdovi, folkloristovi Tiborovi Mahútovi, dlhoročnému predsedovi Zboru Žilincov Štefanovi Massányimu a majstrovi sveta v cyklistike Petrovi Saganovi.

Vyberali spomedzi 61 nominácií

„Je to naozaj veľmi príjemný pocit, pretože je to o oceneniach, ktoré navrhujú občania tohto mesta. Odborná komisia, v ktorej boli poslanci mestského zastupiteľstva a zamestnanci mestského úradu, v tomto roku vyberala spomedzi 61 nominácií. Všetci vyznamenaní si ocenenie naozaj zaslúžia, pretože ich prínos pre naše mesto je obrovský. Niektorí z nich dokonca presahujú rámec mesta a idú až na úroveň reprezentácie Slovenska,“ povedal primátor Žiliny.

Čestný občan Žiliny Rudo Sikora je významný slovenský a európsky výtvarník, občiansky aktivista, kľúčový predstaviteľ slovenského konceptualizmu. Učil na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave i v Prahe, na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach. Je členom viacerých odborných a výberových komisií na Slovensku i v Česku. Svojím dielom je zastúpený v mnohých významných štátnych galériách i v súkromných zbierkach. Po roku 1989 patril k najčastejšie vystavujúcim slovenským výtvarníkom doma i v zahraničí.

Ocenenie ho prekvapilo

„V prvom rade bolo ocenenie pre mňa veľkým prekvapením a moja robota nevyšla nazmar. Aj keď to je koníček a nečakáme takéto ocenenia. O to bolo milšie to prekvapenie, že si ľudia spomenuli na robotu, akou je folklór,“ uviedol Tibor Mahút, ktorý je už 40 rokov členom folklórneho súboru Rozsutec. Pôsobil v ňom nielen ako tanečník, spevák, hudobník, ale toho času aj ako umelecký vedúci a choreograf.

Akademický maliar Stanislav Lajda vystavoval na viac ako 20 samostatných a 30 kolektívnych výstavách, ilustroval vyše 30 kníh pre deti a mládež, výtvarne spolupracoval so Slovenským národným múzeom, viacerými televíziami a divadlami. „Pre každého človeka, keď jeho prácu ocenia druhí ľudia, je to pocta. A pre mňa je navyše poctou, že som ocenenie dostal s ľuďmi, ktorých si sám osobne vážim. Každého jedného v podstate poznám cez jeho úspechy, niekedy aj osobne. Takže si ocenenie zapamätám aj vďaka tomu, že ho dostali aj takíto významní ľudia,“ uzatvoril Lajda.

Foto: mesto Žilina

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM