Správy

Primátor Fiabáne o testovaní: Prichádzajú aj ľudia bez domova či zo zahraničia

Primátor Žiliny pomáha pri testovaní ako administratívny pracovník. Opisuje aktuálnu situáciu v meste.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Fiabáne o testovaní: Prichádzajú aj ľudia bez domova či zo zahraničia
6
Galéria
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Na odbernom mieste v priestoroch Mestského úradu (MsÚ) v Žiline pracuje od sobotňajšieho rána ako administratívny pracovník aj žilinský primátor Peter Fiabáne. Otvorenie všetkých 71 odberných miest považuje za výbornú správu, pretože k prípravám celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 pristupovalo mesto s veľkým rešpektom a obavami.

„Prichádzajú rôzni ľudia, bez domova aj klienti Diecéznej charity. Niektorí sú vystrašení, iní v pohode. Ľuďom zo zahraničia treba vysvetľovať niečo po anglicky. Nemám problém zažartovať, upokojiť ich alebo im niečo vysvetliť,“ povedal primátor po dopoludňajšom testovaní.

Zdôraznil, že Žilinčania sú disciplinovaní. „Je to možno aj tým, že sme akciu pripravili dobre a vidia, že to funguje. Každý v tíme vie, čo má robiť, nie sú žiadne zmätky. Zdravotníci testujú rýchlo a citlivo. Mám z toho dobrý pocit. Aj keď testovanie rozdeľuje celú spoločnosť, vytvorili sme podmienky pre ľudí, ktorí sa to rozhodli rešpektovať a prišli,“ podotkol Fiabáne s tým, že chce pomáhať na odbernom mieste aj v nedeľu (1. 11.).

V Žiline by sa malo počas víkendu otestovať na 71 odberných miestach približne 65 000 ľudí s trvalým pobytom a v určenej vekovej kategórii. „Odberné miesta sú ľuďom k dispozícii od 7.00 h do 22.00 h, s dvomi prestávkami od 12.00 hod. do 12.45 hod. a od 18.00 hod. do 18.30 hod. Posledný výter v danom dni urobia zdravotníci už o 21.30 hod., aby stihli testy vyhodnotiť,“ dodal hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR/Erika Ďurčová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM