Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Primátor Fiabáne: Čo ho prekvapilo a ako sa práca dotkla jeho súkromného života?

Žilinský primátor Peter Fiabáne je svojej vo funkcii tri mesiace. Podelil sa s nami o dojmy z tohto obdobia v novej pozícii. Prečítajte si krátky rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Fiabáne: Čo ho prekvapilo a ako sa práca dotkla jeho súkromného života?
Zdroj: Mesto Žilina

Žilinský primátor Peter Fiabáne je vo funkcii tri mesiace. Zaujímali nás jeho dojmy z úradu, plány do blízkej budúcnosti a aj to, ako zmena zamenstnania ovplyvnila jeho súkromný život.

Čo Vás najviac prekvapilo počas prvých mesiacov vo funkcii primátora. S čím ste nerátali?

Čo ma skutočne prekvapuje, je obrovské množstvo agendy, požiadaviek na stretnutia, na komunikáciu, s ktorou sme dennodenne konfrontovaní. Keby som nemusel v noci spať, tak je to na 24 hodín denne. Dnes je mojim najväčším problémom zladiť osobný čas s pracovným a aj s ďalšími aktivitami, lebo sto percent pohlcuje agenda spojená s funkciou primátora, čo je na jednej strane prirodzené, na druhej strane si človek musí vytvoriť nejaký priestor na osobnú hygienu na zvládnutie tej funkcie. Dnes možno najviac bojujem s tým, keďže som človek, ktorý chce komunikovať s ľuďmi, chce sa stretávať, chce riešiť tie problémy, tak mám skôr problém vytvoriť si ten priestor na oddych. Čo ma teda naozaj prekvapuje je množstvo podnetov, sťažností, očakávaní, vecí ktoré dlhodobo neboli riešené a ktoré ľudia očakávajú, že budeme riešiť. Je toho neskutočne veľa.

Ako sa Vaša súčasná práca dotkla súkromného života?

To je možno otázka na moju manželku…, ale jednoznačne tak, že toho času máme oveľa menej. Sú dni, keď odchádzam skoro ráno a vraciam sa neskoro večer, ale každý, kto sa uchádza o takúto funkciu s tým musí rátať, že to bude mať vplyv na osobný život. Snažíme sa to riešiť tak, že sme si v tomto roku už dopredu naplánovali dovolenky tak, aby sme boli aspoň takto spolu a využili ten čas. Funkcia primátora prináša aj veľa možností ísť na kultúrne podujatia, vernisáže, koncerty, tak tie sa snažíme navštevovať spoločne s manželkou, aby sme si čo najviac vykompenzovali.

Čo je pre Vás taká najväčšia výzva do tohto volebného obdobia?

Nastavenie úradu tak, aby fungoval čo najlepšie. Tak, aby dokázal čo najpružnejšie reagovať na problémy, ktoré dnes mesto má a ktoré ho čakajú. Vysvetliť ľuďom, že aj oni môžu prispieť k tomu, ako môže mesto vyzerať a fungovať. Obyvatelia nemôžu očakávať, že všetko vyrieši primátor a vedenie mesta. Ako príklad uvediem znečisťovanie verejných priestranstiev. Za upratovacie služby platíme toľko, koľko ľudia mesto sami znečisťujú. A týchto možností je veľmi veľa. Potrebujeme ľuďom predstaviť, ako mesto funguje, ako mu môžu aj oni pomôcť, a potom riešiť problémy.

Cítite, že by sa nejako zmenili ľudia okolo Vás za tú dobu, čo ste nastúpili do funkcie?

Hneď na začiatku som si povedal, že v týždennej agende sa budem stretávať s niekým, o kom viem, že odo mňa nič nebude chcieť. Kto mi povie veci na rovinu, priamo, hoci budú aj nepríjemné. Dnes nie som konfrontovaný s ľuďmi, ktorí by hľadali výhody. Skôr čakajú, ako budeme fungovať a snažia sa pomenovať tie problémy, s ktorými sa v minulosti stretli a snažia sa ich riešiť.
Samozrejme, že sa stretávam aj so snahou, že sa ku mne snažia dostať ľudia, ktorí si potrebujú vyriešiť aj svoje osobné problémy. Priznám sa však, že keďže nikoho nezvýhodňujem, tak po troch mesiacoch už okolie pochopilo, že tadiaľto cesta nevedie. Veď to aj vidieť, že aj výberové konania a personálne výmeny prebiehajú odborne, nie osobne.
Prišiel som z prostredia športového klubu, kde vzťahy boli veľmi neformálne. Dnes niekedy tie kontakty sú veľmi formálne, snažím sa ich niekedy zľahčiť, čo je niekedy možno až nevhodné, ale ja som si povedal, že také to vnútorné nastavenie, ktoré by malo z tej funkcie vyplývať, si musím zachovať.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM