Kultúra

Príďte sa pozrieť na maľované sny

V budove Žilinského samosprávneho kraja, vo výstavných priestoroch môžete v týchto dňoch vidieť obrazy od mnohých umelcov. Títo umelci sú súčasťou klubu neprofesionálnych výtvarníkov.

Ilustračný obrázok k článku Príďte sa pozrieť na maľované sny
Foto: Iveta Hrabovská

Aktívni aj po 40 rokoch práce

Tento rok si Krajské kultúrne stredisko v Žiline pripomína 40. výročie od začiatku neformálneho stretávania v okresnom osvetovom stredisku. Prvé stretnutia začali už v roku 1972 a medzi zakladajúcich členov patrí Karol Matejčík, Ondrej Štalmach, Mariana Horečná, či Jozef Práznovský. Niektorí aktívne pracujú doteraz a vystavujú aj dnes.

„Keď sa niekomu podarí ten sen, ktorý má, dostať prostredníctvom štetca na plátno, je to niečo nezvyčajné a je to základ toho, že keď má niekto sen vyjadrený pred sebou, ľahšie sa k nemu vracia, a myšlienka toho, po čom túži, o čom sníva, môže pokračovať ďalej,“ povedal Jozef Štrba.

Na veku nezáleží

Od roku 1993 vedie klub akademický maliar Stanislav Lajda, ktorí má na starosti skupinu pokročilých umelcov. Andrej Mazúr vedie začiatočníkov.

„Mnoho členov nás počas existencie klubu opustilo. Niektorí odišli do umeleckého neba. O to viac však pribúda nových členov. Za tie roky ich vnímam ako priateľov, kde sa stierajú akékoľvek vekové hranice, kde 18–20 roční výtvarníci sa cítia rovnako dobre so 70–80 ročnými a platí to aj opačne. Mladí si vážia skúsenosti starších kolegov,“ zhodnotil prácu klubu Stanislav Lajda.

Od zábavy až k profesionálnemu umeniu

Klub neprofesionálnych výtvarníkov sa môže pochváliť mnohými úspechmi.

„Mnohí z našich umelcov mali možnosť prezentovať svoju tvorbu na výstavách na Slovensku ale aj v zahraničí. Zápisy z kníh návštev hovoria o obdive a podpore. To dodáva umelcom ďalší vietor do plachiet, pretože vidia, že ich práca má zmysel. Naši výtvarníci často získavajú významné ocenenia na celoslovenských výstavách. Tento rok dostal čestné uznanie člen nášho klubu Štefan Valica, jeho tvorbu pokladám za profesionálnu, je to vyzretý výtvarník a tvorí na vysokej úrovni, “ povedal Stanislav Lajda.

Vystavené obrazy si môžete prísť pozrieť až do 30. novembra.

Autor: Jozef volček Foto: Jozef Volček

Príďte sa pozrieť na maľované sny
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM