Kultúra

Príbeh jedného dokumentu: Posledné stretnutie už v stredu

Krajská knižnica v Žiline uzatvára tohtoročný cyklus Príbeh jedného dokumentu. Išlo o prednášky historika Dušana Halaja o téme Slovenského národného povstania, regionálnej histórii i spomienkach na vojnové roky.

Ilustračný obrázok k článku Príbeh jedného dokumentu: Posledné stretnutie už v stredu
Zdroj: TASR

Prednášky boli spojené vždy s ukážkami dokumentárnych filmov a diskusiou, doplnené tiež obrazovým materiálom prostredníctvom výstav napríklad Generálmajor Viliam ŽIngor, ktorá bola sprístupnená pri príležitosti 100. výročia narodenia Viliama Žingora , veliteľa 2. slovenskej partizánskej brigády M. R. Štefánika.

Posledné tohtoročné stretnutie sa uskutoční v stredu 21. 11. o 16:00 hod. v centrálnej budove knižnice. Bude sa diskutovať o témach Zoznam a Inštruktori

Z o z n a m

Fragment z histórie vzájomných vzťahov Čechov a Slovákov v období prvej ČSR, poznačenej čechoslovakizmom. Výpovede štyroch priamych svedkov približujú najmä situáciu na Slovensku v rokoch 1938 – 1939, kedy došlo k rozpadu republiky (protičeské nálady, nútený odchod českých učiteľov a dôstojníkov zo Slovenska, obdobie autonómie Slovenska, vznik samostatného slovenského štátu a protektorátu Čechy a Morava).

I n š t r u k t o r i

Dokument o podiele príslušníkov ilegálnej KSS na antifašistickej rezistencii na Slovensku v rokoch vojny, jej štruktúre, prípravách povstania, účasti v SNP, ako aj o represiách štátnej moci proti vedúcim osobnostiam ilegálnej siete strany a predstaviteľom jej štruktúr na území Slovenskej republiky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM