Soňa Vanovčanová Kultúra

Prežite týždeň zaujímavo: Nápady, kam za oddychom v Žiline

Spestrite si aprílový týždeň a nezabúdajte na relax aj po náročnom dni. Nazrite do našich tipov a vyberte si program ideálny pre vás.

Ilustračný obrázok k článku Prežite týždeň zaujímavo: Nápady, kam za oddychom v Žiline
Zdroj: TASR

Kino:

Créme de la Créme: Obávaný

Utorok, 10. apríla, 20.00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Paríž, rok 1967. Jean-Luc Godard, popredný režisér svojej generácie, nakrúca film Číňanka so sedemnásťročnou Anne Wiazemsky – ženou, ktorú miluje a s ktorou sa neskôr ožení. Sú šťastní a zamilovaní, avšak kritika filmu u Godarda vyvolá hlboké pochybnosti ešte znásobené udalosťami v máji 1968. Kríza, ktorou Jean-Luc prechádza, ho zásadne mení: zo slávneho filmára sa stáva maoistický umelec stojaci mimo systému, rovnako nepochopený ako nepochopiteľný.

Obávaný (Le Redoutable) – Michel Hazanavicius / FR / 2017 / 107 min / české titulky

  • scenár: Michel Hazanavicius (podľa románu Anne Wiazemskej)
  • kamera: Guillaume Schiffman
  • strih: Anne-Sophie Bion
  • hrajú: Bérénice Bejo, Eric Marcel, Grégory Gadebois, Lola Ingrid Le Roch, Louis Garrel, Marc Brun Adryan', Micha Lescot, Stacy Martin, Tanya Lopert

Divadelné predstavenie:

Anna Franková

Streda, 11. apríla, 08.30 a 11.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Anna Franková si svoj denník začala písať v trinástich rokoch a písala ho celé dva roky, ktoré strávila v úkryte spolu s ďalšími siedmimi spolubývajúcimi. Denník Anny Frankovej veľmi presne a jednoducho odhaľuje pocity, strasti, slasti i bolesti dospievania a bez pátosu vykresľuje tragédiu vojny, tragédiu človeka zbaveného primárnej dôstojnosti a človeka v úplnej spoločenskej izolácii. Prirodzená intímna výpoveď dospievajúceho dievčaťa by sa mala stať účinnou zbraňou proti narastajúcej xenofóbii, nenávisti, neznášanlivosti a rasizmu.

Anna: „Pre ľudí, ako som ja, je veľmi zvláštny pocit písať si denník. Nielen preto, že som si ho ešte nikdy nepísala, ale tiež si myslím, že sa neskôr nikto, ani ja, ani nikto iný, nebude zaujímať o výlevy trinásťročnej školáčky. Ale na tom nezáleží, chce sa mi písať a hlavne chcem byť úplne otvorená a úprimná. Papier je trpezlivejší ako ľudia. A pretože nechcem dať tento „kartónový“ zošit nikomu čítať, iba ak by som niekedy v živote našla priateľa alebo priateľku, nemusí to nikoho trápiť. A teraz som došla k tomu, prečo som si začala písať denník: nemám žiadnu priateľku.“

  • Dramatizácia: Šimon Spišák a Veronika Gabčíková
  • Dramaturgia: Veronika Gabčíková
  • Scéna a kostýmy: Karel Czech
  • Réžia: Šimon Spišák
  • Hrajú: Lucia Korená a Ivan Martinka a.h.

Týždeň slovenského filmu:

Out

Streda, 11. apríla, 17.00 hod., Sanica Žilina – Záriečie

Film je odyseou päťdesiatročného Ágostona, ktorý sa vydáva na cestu po Východnej Európe s nádejou získať prácu a splniť si svoj sen o chytení veľkej ryby. Skončí v Pobaltí s prázdnymi vreckami a za jeho golierom ostáva len morská soľ a vietor. Počas svojej cesty sa dostáva do čoraz viac bizarných situácií, kde stretáva priateľskú ženu, Rusa s nepriateľskými zámermi a smutného vypchatého zajaca bez uší. Film bol zaradený do oficiálneho výberu sekcie Istý pohľad (Un Certain Regard) na 70. ročníku festivalu v Cannes.

Out – György Kristóf / SK, HU, CZ / 2017 / 88 min / slovenské titulky

  • scenár: György Kristóf, Eszter Horváth, Gábor Papp
  • kamera: Gergely Pohárnok
  • strih: Adam Brothánek
  • hudba: Miroslav Tóth
  • hrajú: Sándor Terhes, Éva Bandor, Judit Bárdos, Ieva Norvele Kristóf, Guna Zarina, Viktor Nemets, Ieva Aleksandrova – Eklone, Tibor Gáspár

Koncert:

Dalibor Janda a Prototyp

Streda, 11. apríla, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Hosť koncertu: Jiřina Anna Jandová

Dalibor Janda, spevák s typicky „zachrípnutým“ hlasom, poča s svojej kariéry odohral viac ako 4000 koncertov a stále pribúdajú ďaľšie.
V bezmála dvojhodinovej show českej hudobnej legendy za sprievodu pôvodnej kapely Prototyp si môžete užiť tie najväčšie hity. Oheň, voda, vítr / Všechno na Mars / Žít jako kaskadér / Modré nad hlavou / Padá hvězda / Snad jsem si jí měl všímat víc / Jahodový koktejl / 52 zamilovaných / Stoletý stařec / Vchází bez vyzvání / Krabička sirek / Vejdi / Hráli jsme kličkovanou / Mini / Dům v sedmém nebi / Kde jsi / Deset prstů pro život / a mnohé ďalšie.

Divadelné predstavenie:

Neznesiteľne dlhé objatia

Streda, 11. apríla, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Ivan Vyrypajev opäť prichádza k žilinskému divákovi. Tento krát s veľmi krehkou a provokatívne spirituálnou hrou Neznesiteľne dlhé objatia. Monika, Charlie, Emmy a Kryštof hľadajú niekde medzi New Yorkom a Berlínom skutočný ľudský kontakt a šťastie. Američan Charlie a Poľka Monika sú mladomanželia. Monika je tehotná, neoznámi to Charliemu a rozhodne sa ísť na potrat. Odvtedy sa ich vzťah komplikuje, manželia prežijú kritickú konfrontáciu a rozhodnú sa svoj vzťah ukončiť.

Medzitým však do New Yorku prichádza Čech Kryštof. Ide do najlepšej vegánskej reštaurácie a tam náhodne stretáva svojskú Emmy. Tú Emmy, ktorá len pred pár hodinami objímala Charlieho. Medzi Kryštofom a Emmy vzniká silné puto. Cesty štyroch postáv sa nie náhodou prepletajú. Spolu hľadajú cestu do raja. Miesto, kde budú schopní pochopiť vesmír, prejsť odpustením a objať samých seba.

Týždeň slovenského filmu:

Čiara

Streda 11. apríla, 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Adam Krajňák je otcom rodiny i hlavou kriminálnej skupiny, ktorá pašuje cigarety cez slovensko-ukrajinskú hranicu. V kruhu svojich najbližších zohráva nenahraditeľnú rolu starostlivého dôverníka, ale aj zásadového a nekompromisného vodcu, ktorému ani v rozhodujúcich okamihoch nechýba temperament. Pokojné spolužitie dvoch prelínajúcich sa svetov sa však začne otriasať, keď novovybudovaná hranica Schengenského priestoru spôsobí nárast nervozity z nejasnej budúcnosti. V roku 2017 bola Čiara druhý najnavštevovanejší film v slovenských kinách celkovo.

Čiara – Peter Bebjak / SK, UA, CZ / 2017 / 113 min

  • scenár: Peter Balko
  • kamera: Martin Žiaran
  • strih: Marek Kráľovský
  • hudba: Slavo Solovič
  • hrajú: Tomáš Maštalír, Emília Vášáryová, Zuzana Fialová, Andy Hryc, Eugen Libezňuk, Filip Kaňkovský, Milan Mikulčík, Kristína Kanátová

Týždeň slovenského filmu:

Špina

Štvrtok, 12. apríla, 17.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Lena je sedemnásťročné dievča, ktoré vzdoruje rodičom, zažíva svoje prvé zamilovanie, tajné nočné dobrodružstvá s kamarátmi, či magické rána nad Dunajom. Jej svet plný snov a túžob však naruší znásilnenie… Lena musí prejsť cestu, ktorá už nie je obyčajným dospievaním, ale skôr vnútorným bojom. Okolie ju nechápe a už nikdy úplne nepochopí. Je to ona sama, kto sa musí zmeniť, dospieť a pochopiť, že nemôže ostať obeťou. Trest si zaslúži ten, kto jej to spôsobil.

Špina – Tereza Nvotová / SK, CZ / 2017 / 87 min

  • scenár: Barbora Námerová
  • kamera: Marek Dvořák
  • strih: Jiří Brožek, Michal Lánský, Jana Vlčková
  • hudba: Jonatán Pastirčák
  • hrajú: Dominika Morávková-Zeleníková, Anna Rakovská, Anna Šišková, Róbert Jakab, Patrik Holubář, Juliana Oľhová, Monika Potokárová, Ela Lehotská

Vernisáž

Karol Weisslechner / Univerzum

Štvrtok, 12. apríla, 17.00 hod., Rosenfeldov palác

Výstava približuje tvorbu Karola Weisslechnera vo všetkých médiách, v ktorých pracuje – od šperkov cez objekty, kresby až po architektúru. Ako celok sa dá táto výstava vnímať aj ako špecifický „gesamkunstwerk“, v ktorom sa jednotlivé prvky dopĺňajú a vzájomne komunikujú, zároveň však existujú aj samy osebe.

Spôsob inštalácie smeruje k divácky atraktívnej vizualizácii, schopnej osloviť zainteresovaného aj laického diváka. Šperky a objekty, ktoré tvoria asi najdominantnejšiu časť vystaveného materiálu sú malými plastikami inšpirovanými architektúrou, ale aj kozmickými telesami a rôznymi aspektmi súčasnej vizuálnej kultúry.

Neočakávané kombinácie materiálov a tvarov, často s využitím kontrastov prírodného a umelého, „vysokého” a „nízkeho”, jednoduchého a zložitého, duchovného a materiálneho, patria k základným charakteristikám celej autorovej tvorby.

Týždeň slovenského filmu:

Únos

Štvrtok, 12. apríla, 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Posledný deň prvého roku mladej Slovenskej republiky sa chýli ku koncu. Všetci oslavujú. Kráľ podsvetia Efendi, aj Prezident. Iba Predseda nemá čo oslavovať. Prezident, ktorému on sám vyšliapal chodník k funkcii, odmietne vymenovať jeho šikovného Chalaniska za ministra. Prezident sa stane nepohodlným. Ako ho prinútiť počúvať, čo chce Predseda? Prezidentovho syna o niekoľko mesiacov neskôr za bieleho dňa organizovaná skupina zmláti a zavlečie do zahraničia. Jeden z mála (nielen) slovenských filmov, ktoré naozaj dokázali zmeniť, ak nie svet, tak aspoň zákon.

Únos – Mariana Čengel Solčanská / SR / 2017 / 95 min

  • scenár: Mariana Čengel Solčanská
  • kamera: Laco Janošták
  • hudba: Vladimír Martinka
  • hrajú: Rebeka Poláková, Milan Mikulčík, David Hartl, Vladislav Plevčík, Ján Greššo, Juraj Hrčka, Maroš Kramár, Ady Hajdu, Milan Ondrík, Dano Heriban, Ingrid Timková

Divadelné predstavenie:

Smrť sa volá Engelchen

Štvrtok, 12. apríla, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Počas druhej svetovej vojny vypálilo komando SS moravskú obec Ploština. Ladislav Mňačko bol ako mladý partizán svedkom týchto udalostí. Spočiatku dobrodružný partizánsky život je osudovo pretkaný láskou k záhadnej Marte. Táto žena prinesie do drsného partizánskeho prostredia spaľujúcu túžbu aj smrteľné nebezpečenstvo. Začína boj o holý život a záchranu ľudskosti. Po vojne treba chytiť vinníkov, lenže vojna nemá víťazov a porazených. Čo nakoniec spasí zranené duše? Réžia: Tomáš Procházka.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM