Futbal

Prekliatie žilinského štadióna zlomené: Že by našim pomohol aj tento trapas?

Prípravný zápas pred štartom kvalifikácie EURO 2016 medzi Slovenskom a Maltou sa nezaobišiel bez malého trapasu. Ten však hráčom vyčaril úsmev a v hľadisku spustil veľký aplaus. Zverencom trénera Jána Kozáka však možno práve toto pomohlo, aby premohli 6 ročné prekliatie žilinského štadióna.

Ilustračný obrázok k článku Prekliatie žilinského štadióna zlomené: Že by našim pomohol aj tento trapas?
Zdroj: TASR

Futbalisti Slovenska zvíťazili vo štvrtkovom prípravnom zápase v Žiline nad Maltou 1:0. Zverenci trénera Jána Kozáka tak prelomili takmer šesťročné prekliatie žilinského štadióna, na ktorom pred týmto súbojom naposledy vyhrali v novembri 2008 nad Lichtenštajns­kom 4:0.

Slováci sa víťazne naladili pred štartom kvalifikácie EURO 2016 vo Francúzsku, keď ich už v pondelok 8. septembra čaká ostrý štart v Kyjeve proti Ukrajine. O tesnej výhre domácich rozhodol v 43. minúte útočník Adam Nemec a Slovensko potvrdilo priaznivú vzájomnú bilanciu s Maltou, s ktorou už má na konte 5 výhier a jednu remízu.

Trapas s hymnou

Začiatočný ceremoniál prebiehal podľa zažitého scenára. Hráči pekne nastúpili na ihrisko a všetko bolo v poriadku, až kým sa nezačali púšťať hymny. Práve keď hráči hostí čakali zvuky svojej hymny, v reproduktoroch sa zaznelo niečo úplne iné. Podľa portálu tvnoviny.sk totiž futbalistom z Malty namiesto nej pustili pieseň od skupiny Linkin Park. Našťastie sa technici včas spamätali, ale aj tak to vyvolalo na tvárach hráčov úsmevy a dokonca si vyslúžili aj potlesk z hľadiska.

Ak neviete o ktorú pesničku známej formácie ide, pozrite si našu videogalériu

Ideálne počasie, dobrý výsledok

V ideálnom futbalovom počasí sa domáci od začiatku usadili na polovici Malty. Tá iba sem tam skúsila protiútok, no nedarilo sa jej. V 8. minúte zakombinovali Weiss s Hamšíkom, v páde skúsil zakončenie Nemec, ale obrana bola na mieste.

Slováci sa síce snažili, mali územnú prevahu ale šance sa nerodili. V 17. minúte zaujal Stochov prudký priamy kop, ktorý takmer zaskočil brankára Hogga. O dve minútky Hamšík poslal prienikovú prihrávku do brejku na Stocha, ten dal gól, ale pískal sa ofsajd. Hostia po 25 minútach zvýšili úsilie, ale rezultovala z toho iba v 26. minúte strela Mifsuda nad.

Slováci tlačili, úroda v 43. minúte

O chvíľu rýchlonohý Mifsud takmer vyhral šprintérsky súboj s Gyömbérom, ten ho ale pozične výborne pokryl. V 34. minúte Mifsuda vtipne pätičkou vysunul spoluhráč Ryan Fenech, v dovtedy najväčšej šanci súboja ale kapitán hostí neprekonal Kozáčika, ktorý dobre zakročil. Slováci stále tlačili a ich úsilie padlo na úrodnú pôdu v 43. minúte, keď kombinácia Hamšíka s Weissom priniesla prudký center do päťky, kde bol pohotový Nemec, a hoci tiesnený obrancom, v páde otvoril skóre.

Ďalšie šance už nepremenili

Aj v druhom dejstve sa domáci tlačili dopredu, v 49. minúte potiahol do 16-ky Hubočan, jeho center ale Pekarík nezužitkoval. Obraz hry sa nemenil, Slováci na súperovej polovici obliehali 16-ku hostí, čisté šance ale neprichádzali. V 68. minúte Makovu strelu Hogg vyrazil na roh, no vyrovnať mohla Malta, keď v 70. minúte obrane unikol Mifsud, prízemnou strelou ale trafil iba bočnú sieť. Ani posledných 20 minút neprinieslo gólové šance, preto sa z výhry zaslúžene tešila domáca reprezentácia, ktorá zlomila takmer šesťročné žilinské prekliatie bez výhry.

Slovensko – Malta 1:0 (1:0)
Gól: 43. Nemec, ŽK: Borg, rozhodoval: Zelenka (ČR), 3509 divákov.
zostavy a striedania:
SR: Kozáčik – Pekarík, Gyömbér, Ďurica, Hubočan (73. Breznaník) – Pečovský, Kiss (85. Guédé) – Weiss (61. Šesták), Hamšík (73. Ďuriš), Stoch (61. Mak) – Nemec (62. Sylvestr)
Malta: Hogg – Borg (66. Bezzina), Agius (46. Z. Muscat), Camilleri, Caruana – R. Fenech (63. Kristensen), R. Muscat, P. Fenech (87. Scicluna), Failla (82. Herrera) – Schembri (78. Cohen) – Mifsud

Táto pesnička namiesto hymny pobavila nielen publikum
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM