Adela Fruckova Kultúra

PREHĽAD: Terchová láka plným priehrštím podujatí aj tento rok, na čo všetko sa môžeme tešiť?

Najznámejšia obec pri Žilina, Terchová - symbol národnej slovesnosti - každý rok priláka tisíce tunajších milovníkov slovenskej kultúry i zahraničných obdivovateľov. Tento rok tomu nebude inak. Pozrite si, na aké kultúrne chuťovky si môžeme brúsiť zuby.

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD: Terchová láka plným priehrštím podujatí aj tento rok, na čo všetko sa môžeme tešiť?
Zdroj: TASR

Majstrovstvá sveta v jedení halušiek – 28. mája 2016

Po predchádzajúcich úspešných troch ročníkoch organizujú aj v roku 2016 už štvrtý ročník medzinárodnej súťaže vo varení a jedení bryndzových halušiek v Amfiteátri nad Bôrami. Ak ste milovníkom nášho národného pokrmu, neváhajte sa prihlásiť, ešte máte čas. Súťažné disciplíny budú nasledovné: súťaž 4 členných družstiev vo varení a jedení 3 kg halušiek, súťaž jednotlivcov v jedení 1 kg halušiek na čas, súťaž jednotlivcov v pití 1 litra žinčice na čas, súťaž jednotlivcov v jedení 1 metra syrovej nite. O hudobný program sa postarajú: Skupina VIDIEK, country skupina ŠVIHÁCI, ŤAŽKÁ MUZIKA z Terchovej a ďalší.

Cyrilometodské dni – 2. – 5. júla

Cyrilometodské dni sú neodmysliteľnou súčasťou kultúrneho leta v Terchovej. Každoročné oslavy venované našim vierozvestcom, ktorým je zasvätený tunajší kostol sa konajú vždy za prítomností najvyšších cirkevných hodnostárov Žilinskej diecézy. Podujatie je bohaté na liturgický, ale i kultúrny program. Je rozdelené do niekoľkých dní, počas ktorých je pre veriacich pripravené plné duchovné vyžitie. Vyvrcholením osláv sv. Cyrila a sv. Metoda je každoročne konaná svätá omša na vrchu Oravcové.

Janošíkove dni . 4. – 7. augusta

Terchová je už takmer 120 rokov známa svojou neopakovateľnou hudobnou tradíciou, čo pravidelne pripomína aj „terchovský štátny sviatok“, zvaný Jánošíkove dni. Popri dominantnom folklóre nechýba ani prezentácia iných hudobných žánrov, vernisáže výstav, prezentácia ľudových remesiel, razenie dukáta, ohňostroj… Nezabudnuteľné zážitky a iskrivú atmosféru každoročne sľubuje, tradične, piatkový terchovský večer. Sobotňajší galaprogram predstavuje návštevníkom okrem domácich folklórnych súborov aj súbory z iných krajín. Neodmysliteľnou zložkou záverečného dňa Jánošíkových dní býva od roku 1968 divácky atraktívny konský vozový sprievod – s hrdými krojovanými furmanmi a hrajúcimi muzikantmi vo vozoch. Ide o erbové podujatie Jánošíkových dní. Veľkú pozornosť púta i nedeľňajšia svätá omša za nositeľov ľudových tradícií.

Terchovský budzogáň – 26 – 27. augusta

Fanúšikov Rockovej hudby každoročne víta Terchová s podujatím Terchovský Budzogáň. O tom, že sa im tu naozaj páči svedčí najmä ich neustále narastajúci záujem o tento festival. Niet sa však čomu čudovať. Okrem Kabátu sa tu vystriedalo množstvo iných populárnych hudobných skupín ako Tublatanka, Horkýže Slíže, Iné Kafe a mnohí iní. Najväčšími hviezdami však určite boli skupiny The Offspring a skupina Helloween. Akých kapiel sa tu dočkáme tento rok? No, nechajme sa prekvapiť, oznámenými kapelami sú zatiaľ každoročný Arzén a Horkýže Slíže.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM