Soňa Vanovčanová Kultúra

Prehľad podujatí na nový týždeň: Kam za oddychom v Žiline?

Nový týždeň začal odsýpať. Odmeňte sa po práci kultúrou či zábavou. Máme pre vás pár tipov, kam vyraziť v Žiline.

Ilustračný obrázok k článku Prehľad podujatí na nový týždeň: Kam za oddychom v Žiline?
Zdroj: TASR

Jozef Holy & Band – Fantasy tour

Pondelok, 19. novembra, o 19.00 hod., Mestské divadlo

Jozef Hollý – šarmantný, fenomenálny slovenský klavirista, skladateľ, inštrumentalista, showman a spevák s podmanivým hlasom. Piano Show Jozefa Hollého, to nie je len hudba, klavír a interpret. Je to dokonale namixovaná súhra faktorov ako talent, charizma a prirodzená komunikácia s publikom.

Napriek tomu, že Jozef Hollý so svojou geniálnou a multižánrovou hrou na klavíri precestoval takmer celý svet, už niekoľko rokov pravidelne koncertuje aj v slovenksých mestách. Túto jeseň vydáva svoj siedmy album s názvom „FANTASY“, pretože fantázia je to, čo robí z neskutočného skutočné a z nemožného možné…fantázia spája svety a prekonáva bariéry rovnako ako hudba Jozefa Hollého.

Koncert: Zobkáčik

Pondelok, 19. novembra, o 19:00, Rosenfeldov palác

Na koncerte sa predstavia žiačky z triedy pedagóga Pavla Stillera, ktoré už majú dlhšie skúsenosti s verejným vystupovaním nielen na celoslovenských súťažiach, ale i v architektonicky významných a akusticky zaujímavých priestoroch, ktoré Žilina ponúka: v Novej synagóge či Sirotárskom kostole.
Dve sonáty z obdobia vrcholného baroka od autorov Georga Philippa Telemanna a Johanna Adolpha Haaseho a skladby vzniknuvšie v 20. storočí z pera Sergeja Prokofieva, husľového virtuóza Fritza Kreislera, Gordona Jacoba a Jana Nováka zaznejú v podaní Kláry Valentovičovej, Ajny Marosz, Elišky Štefancovej a Lucie Ševčíkovej s klavírnym sprievodom Jany Fajerovej.”

kino / Projekt 100

Utorok, 20. novembra, 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Climax (r. Gaspar Noé)
Jeden z najkontrover­znejších režisérov súčasnosti vo svojej najnovšej snímke sleduje skupinu dvadsiatich tanečníkov, ktorých čaká trojdňové skúšanie v starej škole uprostred lesa. Tu urobia jednu poslednú párty s veľkou misou sangrie. Atmosféra rýchlo naberá na obrátkach, zjavne sú omámení drogami, hoci nevedia kto alebo kedy im drogy dal. Netreba veľa a ich stav vyvrcholí neurózami a psychózami, ktoré len znásobuje elektrizujúci rytmus hudby. Kým niektorí z nich sa vznášajú, iní prepadajú do pekiel…

Climax – Gaspar Noé / FR / 2018 / 95 min / české titulky

VENI 30 (8): „Z môjho života“

Utorok, 20. novembra, 19.00 hod., Nová synagóga

Koncert súčasnej hudby
Naša stálica v oblasti interpretácie hudby 20. a 21. storočia príde koncertom osláviť svoju tridsiatku aj do Žiliny. Súbor VENI ensemble zakladali angažovaní študenti ešte v prostredí ČSSR a starého režimu. Vďaka ich širokému záberu aktivít sa dlhodobo a systematicky nezačal dopĺňať len program koncertných sál, ale predovšetkým kapitoly dejín hudby, ktoré nás právom zasadzujú medzi špičku profesionálnej medzinárodnej hudobnej komunity. Na koncerte zaznejú skladby Martina Burlasa, Daniela Mateja a Karlheinza Stockhausena.

Interpretačný raj: Storočné dvojičky

Streda 21. novembra, o 18.00 hod., Nová synagóga

Ak sa raz narodíte ako dvojičky, navždy už nimi zostanete. Zo začiatku si ani neuvedomujete vzájomnú previazanosť. Rodičia na vás berú ohľad, snažia sa žiadne z dvojičiek neuprednostňovať. No napriek všetkému sa nevedia ubrániť porovnávaniu. Vy sa preto túžite osamostaniť. Zdá sa ale, že spoločný vývoj vám obom prospieva. Ste na sebe závislí, ste si najbližší, viete si nastaviť zrkadlo. Ak sa aj raz vzdialite, viete, že k sebe patríte. Nikdy sa vám nepodarí úplne rozdeliť. Niečo ste už spolu zažili a niečo ešte zažijete. Tak prečo je potom aktuálna výstava Posledná československá výstava v Žiline? Odpoveď budeme hľadať na novembrovom stretnutí so súčasným umením. Vašim sprievodcom bude umelec Juraj Gábor.

Karin Sarkisjan & Tomáš Valíček

Streda, 21. novembra, o 19:00, Rosenfeldov palác

Koncert dua Karin Sarkisjan – spev, klavír & TOMÁŠ VALIČEK – akordeón

Karin Sarkisjan
Rodáčka z arménskeho Jerevanu predstavuje unikát na slovenskej hudobnej scéne svojou brilantnou kombináciou klavírnej hry a jedinečného vokálneho prejavu. Okrem toho sa Karin s obľubou venuje aranžovaniu ľudových piesní pre rôzne nástrojové obsadenia, ako aj zborových skladieb (o.i. Ave Maria, ktorú v premiére uviedol Slovenský filharmonický zbor).

Tomáš Valiček
Pochádza z Námestova, kde aj získal základné hudobné vzdelanie na ZUŠ Ignáca Kolčáka. Vyštudoval konzervatórium v Žiline odbor Hra na akordeón. Vzdelanie si rozšíril štúdiom na Akadémií umení v Banskej Bystrici. Popri štúdiu sa zúčastňoval a vyhrával množstvo medzinárodných akordeónových súťaží doma, ale aj v zahraničí (Poľsko, Chorvátsko, Česko, Taliansko, Maďarsko a iné.)

Strom

Streda, 21. novembra, o 19.00, Veľká scéna Domu odborov

„Ján Ďurovčík sa vracia k folklóru.“

Nové naštudovanie strhujúceho tanečného divadla, ktoré čerpá námet v histórii slovanstva.

Strom zhmotnený hlasom Milana Lasicu v podaní sólistov špičkových slovenských folklórnych súborov na hudbu Henricha Leška, Jána Berkyho-Mrenicu ml. a Petra Uličného.

Inscenácia ocenená krištáľovým krídlom.

Môj príbeh fotografie – Vlado Bača

štvrtok, 22. novembra, o 17:00, Rosenfeldov palác

Krst knihy Vlada Baču
Vlado Bača vo svojej autorskej monografii Môj príbeh fotografie publikuje výber z projektov – tém, ktorým sa intenzívne venoval počas svojho skoro 50 – ročného tvorivého obdobia akými sú fotografie portrétu, aktu, reportážne dokumenty zo Slovenska a veľkomiest New Yorku a Paríža. V neposlednom rade významnú časť fotografií tvoria intímne krajiny Toskánska, Bretónska a západných častí USA. Okrem fotografií sú v monografii publikované názory teoretikov fotografického umenia, ktorí o autorovej tvorbe v minulosti niečo napísali, ako aj príbehy k viacerým fotografiám, aby ľudia mohli lepšie spoznať tvorivé cesty umelca – fotografa, jeho úspechy ale aj omyly.

Elektro Guzzi (AT): Polybrass

Štvrtok, 22. novembra, o 20.00, Stanica Žilina – Záriečie

Zvukoví čarodejníci Elektro Guzzi hrajú techno na živých nástrojoch (gitara, basa a bicie) a hravo prekračujú hranice medzi analógovým a digitálnym svetom bez použitia počítačov či looperov. Na Slovensku ste ich mohli vidieť napríklad na festivale Pohoda, no tentokrát prichádzajú s úplne novým projektom Polybrass, kde originálnu zostavu doplní trojica trombónistov Hilary Jeffery (The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble), Daniel Riegler (Studio Dan) a Martin Ptak (Count Basic).

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM