Iveta Hrabovská Rôzne

PREHĽAD: Nudiť sa nebudeme. Toto sú naj akcie mesiaca

Atraktívne akcie a leto, to jednoducho patrí k sebe! Inak to nie je ani v Žiline. Už v najbližších dňoch môžete počuť Bon Joviho, zažijete festival odvážneho diváka, či štyri dni s Bažant kinematografom. Pozrite si prehľad podujatí na mesiac júl...

Stredy v Sade SNP[/color][/size]

Každú stredu v Sade SNP pripravili organizátori cyklus vážnej a ľudovej hudby. Pred týždňom, 4. júla mnohých potešila dychová hudba Senioranka a dnes, 11. júla sa o 16:00 môžete tešiť na troch umelcov pod názvom Adventure trio, ktorí sa venujú nielen vážnej hudbe, ale aj rôznym iným štýlom. O týždeň, 18. júla si na svoje prídu opäť milovníci ľudovej hudby, pretože sa predstaví DH Fatranka so svojimi slovenskými, českými a moravskými pesničkami.

Soboty na Mariánskom námestí[/color][/si­ze]

Aj Mariánske námestie žije celé leto. Už túto sobotu, 14. júla sa uskutoční Jazzový večer. Otvorí ho žilinská skupina V8 Band o 19:00, ktorá odohrá staré big bandy, rock'n'roll ové a latino skladby. Jazzový večer bude pokračovať hudbou Dana Heribana a jeho skupiny. Danovu tvorbu poslucháči, ale aj kritici prirovnávajú k menám ako Jaro Filip, či Dežo Ursiny.

Ak máte radi skupinu Bon Jovi, tak 21. júla si určite prídete na svoje. O 19:30 sa uskutoční Bon Jovi revival. Päť hudobníkov predvedie vernú interpretáciu skladieb tejto americkej skupiny a jej najslávnejšie hity z 80. a 90. rokov.

Posledná júlová sobota bude venovaná slovenskej populárnej hudbe 30. a 50. rokov. Interpretovať ju bude skupina Slovak Tango, a to 28. júla o 19:30.

[blockquote]Od 23. do 27. júla sa na Mariánskom námestí uskutoční Sochárske sympózium, v rámci ktorého sa predvedú sochári svoje umenie na tému 700 rokov mesta Žilina.[/bloc­kquote]

Festival „iného“ divadla[/color][/si­ze]

V druhej polovici júla, od 26. do 29. júla sa v priestoroch Stanice Žilina – Záriečie uskutoční Festival „iného“ slovenského divadla a odvážneho diváka pod názvom KioSK. Dramaturgia festivalu sa zameriava na divadlo, tanec a široko chápané performatívne umenie. Počas festivalu teda nebude núdza o experiment, či provokáciu.

Pre milovníkov filmov[/color][/si­ze]

Pre všetkých, ktorí nedajú dopustiť na premietanie filmov pod holým nebom je v rámci Kultúrneho leta v Žiline pripravených hneď niekoľko akcií:

Cestovateľské kino 20. júla sa na Mariánskom námestí uskutoční Cestovateľské kino. Pripravené sú dva dokumenty: Autorka Paulína Böhmerová porozpráva o ostrove Bali a tamojších tradičných rituáloch, remeslách, či festivaloch na tisíc spôsobov. V dokumente Bali – jedz, modli sa a miluj ukáže, ako vám stretnutie s touto kultúrou môže zmeniť život. Druhý dokument GUYANOU na Tatrovke bude o Čechovi, ktorí bez vodičáku a na trabante prešiel Afriku.

Letné kino na Stanici Stanica Žilina-Záriečie ponúkne počas leta aj možnosť pozrieť si kvalitné filmy. Už 10. júla o 20:30 sa bude premietať film Kým spíš – Jaume Balagueró o najlenivejšom mužovi okresu Los Angeles a 24. júla to bude film Manderlay (Lars von Trier).

Bažant kinematograf Známa akcia, ktorá má z roka na rok viac priaznivcov bude aj tento rok na Mariánskom námestí. Počas štyroch dní, od 26. do 29. júla si budete môcť pozrieť štyri výborné filmy (DOM, CZECH MADE MAN, NEVINNOSŤ, CIGÁN). Viac o tejto akcii a filmoch sa dozviete [link=http://www­.kinematograf­.sk/ ]TU[/link]

[blockquote]Súhrn akcií na mesiac august vám prinesieme v ďalšom článku, a to 31. augusta.[/bloc­kquote]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM