Iveta Hrabovská Kultúra

PREHĽAD: Kam vyraziť cez víkend za zábavou

Ani tento víkend nemusíte sedieť doma. Choďte sa pozrieť na Oravský hrad, alebo do Budatínskeho parku, kde sa chystajú zaujímavé akcie. Ponúkame Vám prehľad akcií, ktoré sa uskutočnia počas nadchádzajúceho víkendu.

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD: Kam vyraziť cez víkend za zábavou
Foto: Eva Viestová

Stereodisco 13

Najstaršie žilinské dídžejské zoskupenie Stereodisco bude aj tento rok sláviť narodeniny. O tom, že trinástka rozhodne nebude nešťastná, sú presvedčení. Príďťe si zatrsať na ich hudobné kreácie, a to v piatok 19. októbra o 20:00 na Stanicu Žilina- Záriečie. Predvádzané disciplíny: funk, house, staré grúvy, elektronika, drumy.. ..a možno aj iné. Za gramofónmi sa postupne vystriedajú Michal Mishek, Dušo Dash, Miloš Cornell a Jenal Bukeh.

Rajecká Anča a oslobodzovacie boje

Regionálny vláčik jazdiaci na trati Žilina – Rajec si v tomto roku pripomína svoje 113. narodeniny. Spoločnosť Považskej dráhy Žilina, Považské múzeum v Žiline a Klub vojenskej histórie Slovensko pripravili dvojdňový atraktívny program, ktorý začína v sobotu 20. októbra 2012 spanilou jazdou historického vlaku a rušňa Hurvínka s odchodom 10,00 h z hlavnej stanice v Žiline.

V nedeľu sa bude časový scenár nostalgických jázd opakovať. Spestrením nedeľných osláv bude rekonštrukcia oslobodzovacích bojov Budatína z roku 1945 medzi nemeckou a sovietskou armádou. Boje vypuknú o 12,30 h v areáli Budatínskeho hradu.

Budatínsky rínok 2012

V sobotu 20. októbra od 10,00 h vyvrcholia oslavy 70. výročia vzniku Považského múzea v Žiline. V Budatínskom parku vás zabavia žilinské hudobné zoskupenia, divadlá, ukážky remesiel, pochutíte si na gastronomických špecialítách a tešiť sa môžete aj na veselicu, ktorá potrvá až do polnoci.

Jesenná Vegánska nedeľa

Na októbrovej Vegánskej nedeli privítame jeseň v plnej paráde. Organizátori sa tentokrát rozhodli zamerať hlavne na sezónnu zeleninu a ovocie, keďže tieto suroviny sú teraz najlacnejšie a nemusia sa k nám dovážať cez pol planéty. Tešiť sa teda môžete na rôzne dobroty napríklad z kapusty, zemiakov, tekvice, karfiólu a sladkosti z jabĺk a hrušiek. Ako vždy, vaše vlastné výtvory sú viac než vítané. Táto akcia sa uskutoční v nedeľu 21. októbra o 17:00 v priestoroch Stanice Žilina- Záriečie.

Krst knihy na Oravskom hrade

V nedeľu 21. októbra 2012 bude na Oravskom hrade v Kaplnke sv. Michala za účasti predsedu Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára uvedená do života publikácia „Juraj Turzo. Veľká kniha o uhorskom palatínovi“. Na tvorbe knihy sa pod vedením Pavla Dvořáka podieľali Kysucké, Oravské, a Považské múzeum a ďalší autori, ktorí sa zaujímajú o tému Juraja Turzu. Publikácia sa stala pokračovaním úspešnej knihy „Drotárstvo. Veľká kniha o slovenskom drotárstve“. Žilinský samosprávny kraj chce i v budúcnosti pokračovať v tvorbe titulov zameraných na históriu, kultúru, významné osobnosti či pamiatky Žilinského kraja.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM